DomovMediji

Do septembra 17,9 odstotka več potnikov


Na tretji redni seji se je sestal nadzorni svet Aerodroma Ljubljana. Seznanil se je z analizo rednega, čarterskega in tovornega prometa za obdobje 2003, 2004 in prvih devet mesecev 2005, ki bo podlaga za vse nadaljnje tržne aktivnosti Aerodroma Ljubljana. Število potnikov na ljubljanskem letališču se je v prvih devetih mesecih letos povečalo za 17,9 odstotka.

Analiza je pokazala, da število potnikov na balkanskih destinacijah iz leta v leto pada in da letališče izgublja status vozlišča za Balkan. Konkurenca med letalskimi prevozniki je vedno večja (sedem rednih letalskih prevoznikov) in se posebej odraža na letalskih povezavah z Londonom, Parizom in Dunajem. Nekdanja vozlišča za povezave z nadaljnjimi destinacijami, kot so Dunaj, Muenchen in Frankfurt, izpodrivajo oziroma dopolnjujejo nova, kot so Pariz, Praga in Budimpešta. Analiza čarterskih letov (izhodni turizem) kaže na povečano aktivnost domačega letalskega prevoznika na tem področju v letu 2005. Izjemno uspešno ga dopolnjujejo tudi tuji prevozniki, katerih število konstantno raste. V čarterskem prometu je bila v prvih devetih mesecih leta 2005 zabeležena občutna rast v številu potnikov, in sicer za 37,8 %.  Stagniranje tovornega letalskega prometa po vstopu v EU je narekovalo, da se trženjske aktivnosti preusmerijo v dva segmenta, in sicer v kamionski tovorni promet in letalski tovorni promet. Izvaja se tudi nova strategijo trženja tovornega prometa.

Skupno je bilo na letališču v prvih devetih mesecih 956.115 potnikov, kar je za 17,9 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Tržni delež potnikov, ki jih je prepeljal domači prevoznik, se je v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal za 11,6 % in je v prvih devetih mesecih leta 2005 znašal 69,8 %. V teh dneh promet dosega številko 1.050.000 potnikov, kolikor jih je bilo lani zabeleženo konec decembra. Rast prometa je posledica budnega spremljanja in kontinuirane analize trendov ter načrtovanega trženja Aerodroma Ljubljana, ki je usmerjeno v pridobivanje novih potnikov, rednih, nizkocenovnih in čarterskih letalskih prevoznikov ter v konsolidacijo slovenskih turističnih ponudnikov.

V okviru 3. redne seje so si nadzorniki ogledali še letališče, se seznanili z operativnim delovanjem, letališkimi službami in sredstvi. Posebno pozornost so namenili sredstvom za potrebe zimske službe in zagotavljanje varnosti prometa. Aerodrom Ljubljana je namreč danes, tako kot vsako leto zadnje delovne dni pred prvim novembrom, razstavil in preveril vso zimsko opremo ter tako simbolično začel zimsko sezono. Letališka zimska služba je že v polni pripravljenosti.

Brnik 27. oktober 2005