DomovMediji

Na Brnik prihaja Turkish Airlines


Na Brniku bo v ponedeljek, 16. januarja 2006, prvič pristalo redno letalo turške letalske družbe Turkish Airlines, s čimer se dopolnjuje ponudba letalskih prevoznikov in letalskih povezav z Letališča Ljubljana. Zelo blizu so tudi končnim dogovorom o prihodu novega nizkocenovnega prevoznika.

Turkish Airlines bo od ponedeljka dalje trikrat tedensko redno letel med Ljubljano in Istanbulom. Ta letalska povezava bo še posebej zanimiva za nadaljnje lete v Azijo. »Možnosti za nadaljnje povezave na Bližnji in Srednji Vzhod bo veliko«, pravi Zmago Skobir, član uprave na Aerodromu Ljubljana. »Več o sami povezavi bomo povedali na novinarski konferenci, ki bo sklicana v ponedeljek, 16. januarja in na kateri bo prisoten veleposlanik Republike Turčije v Sloveniji, gospod Sina Baydur, celotna uprava družbe Turkish Airlines, predstavniki turizma in turškega ministrstva za promet. Njihova prisotnost priča, da pričakovanja, povezana s to letalsko povezavo niso skromna«, je še dodal Skobir.

Leto 2005 je Aerodrom Ljubljana zaključil z 1.218.896 potniki, kar predstavlja 16,3-odstotno rast v primerjavi z letom 2004. Število premikov letal se je v primerjavi s predhodnim letom povečalo za 6,4 odstotke in je znašalo 37.765 premikov. Pri domačem prevozniku je bil trend rasti v zadnjem mesecu leta 2005 pozitiven, prav tako pa se nadaljuje tudi v prvih dneh letošnjega leta. Tuji letalski prevozniki so lani prepeljali nekaj čez 30 odstotkov potnikov, kar je 10 odstotnih točk več kot leto pred tem. Eden od pomembnejših strateških ciljev Aerodroma Ljubljana je, da se v nekaj letih število potnikov, prepeljanih s tujimi prevozniki, še poveča. »V ta namen nadaljujemo z aktivno politiko trženja, s katero skušamo na naše letališče privabiti nove prevoznike. V teh dneh potekajo zaključna pogajanja z nizkocenovno letalsko družbo Wizz Air. Pričakuje se, da bo z Brnika v kratkem poletela na dve novi destinaciji«, je povedal Zmago Skobir. Ob tem je poudaril, da ni dovolj, da se za prihod novih letalskih prevoznikov trudi le letališče, temveč mora pri takih projektih združiti moči celotno turistično gospodarstvo.

Na Aerodromu Ljubljana za leto 2006 načrtujejo skupno za pet odstotkov večje število potnikov, kar znaša 1.280.019 prepeljanih potnikov. Pri premikih letal načrtujejo šestodstotno rast oziroma skupaj 40.192 premikov,  za štiri odstotke pa naj bi se povečala tudi teža prepeljanega tovora.

Brnik, 10. januar 2005