DomovMediji

Na letališču obeležujemo Svetovni dan boja proti AIDS-u

Društvo DIH v sodelovanju z ljubljanskim letališčem tudi letos obeležuje 1. december - Svetovni dan boja proti aidsu. V potniškem terminalu so se nam pridružili prostovoljci društva, ki mimoidočim potnikom in obiskovalcem delijo rdeče pentlje (simbol boja proti AIDS-u), informativne zloženke s kondomi in lubrikanti ter ozaveščajo o varni spolnosti in preventivi. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje ocenjuje, da v Sloveniji živi z virusom hiv manj kot ena oseba na 1.000 prebivalcev, 1/3 jih ne ve, da so okuženi. To nas po podatkih UNAIDS in Svetovne zdravstvene organizacije še vedno uvršča v kategorijo držav z nizko stopnjo epidemije. Kljub temu pa hiva in možnosti okužbe z njim ne gre podcenjevati. V letošnjem letu je bilo novoodkritih okužb s hivom do 22. 11. 2016 že 56, kar je največ do danes.
Globalno se ocenjuje, da živi s hivom 34 milijonov ljudi. Kljub temu, da so virus odkrili šele leta 1984, je za posledicami hiva ali aidsa do danes umrlo že več kot 35 milijonov ljudi, zaradi česar je hiv ena najbolj uničujočih pandemij, ki jih poznamo.


***
Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje, ki deluje na več področjih. Med drugim na področjih integracije in socializacije homoseksualnosti, promocije in zaščite človekovih pravic, preventive na področju zdravja in socialnega varstva ter na področjih, ki so kako drugače povezana s homoseksualnostjo. Več na: www.dih.si.

Zg. Brnik, 1. 12. 2016