DomovMediji

Aerodrom Ljubljana januarja z izrazito rastjo

Januarja smo visoko stopnjo rasti beležili tako pri domačem kot pri tujih prevoznikih. Slednji so v primerjavi z januarjem leta 2016 prepeljali kar 35,7 % potnikov več. Vseh potnikov v javnem prometu, ki so januarja potovali čez ljubljansko letališče, je bilo 89.396, ob čemer januar velja za prometno najmanj intenziven mesec leta. 21,5-odstotna rast števila potnikov je nadaljevanje pozitivnih trendov s konca leta 2016. V decembru je bilo potnikov v javnem prometu za 18,7 odstotka, premikov letal pa za 12,3 odstotke več

.

Kljub temu in dejstvu, da se je mreža letalskih povezav krepila v poletnem in v zimskem voznem redu, je bilo skupno število potnikov v javnem prometu leta 2016 nekoliko nižje kot leto pred tem. V letu 2016 je bilo na letališču v javnem prometu oskrbljenih 1.404.831 potnikov, kar je 2,3 odstotka manj kot leto poprej, medtem ko je število premikov letal v lanskem letu znašalo 23.181, kar je primerljivo z letom 2015. Letalski tovor se je povečal za 2,4 odstotka, bilo ga je 10.370 ton, medtem ko je bilo vsega tovora 19.580 ton oz. 5,4 odstotke več. Rahlo zmanjšanje prometa v lanskem letu je v manjši meri posledica politične in varnostne negotovosti na nekaterih nekoč priljubljenih čarterskih destinacijah, kot sta Severna Afrika in Turčija, predvsem pa prestrukturiranja domačega prevoznika. Tuji prevozniki, še posebej ponudniki nizkocenovnih letov, so lansko leto promet konstantno povečevali, njihov promet pa je kumulativno zrasel za 13,3 odstotke. Proti koncu leta se je trend v pozitivno smer obrnil tudi pri domačem prevozniku, ki sicer še vedno prepelje večino potnikov ljubljanskega letališča.

Družbi izzivov ne manjka. Leto 2016 je minilo v znamenju integracije v Skupino Fraport, ki se bo letos nadaljevala. Uveden je bil tudi posodobljen, fleksibilen tarifni sistem, ki omogoča večjo konkurenčnost in stimulativnost pri pridobivanju novega prometa in bo pripomogel pri vzpostavljanju novih ter širjenju obstoječih linij ter pridobivanju novih prevoznikov. V lanskem letu se je začela tudi gradnja oziroma prestavitev odseka ceste mimo letališča, ki predstavlja pomemben korak za nadaljnji razvoj letališča. Obvozna cesta bo končana do konca letošnjega leta. Nadaljuje se lani začeta celovita prenova informacijskega sistema. Leto 2017 bo zaznamovala tudi Fraportova letalska akademija, katere glavni namen je zadostiti izobraževalnim potrebam letališč iz skupine Fraport in širšega trga in ki bo praktično zaživela spomladi, z začetkom gradnje štiri milijone vrednega centra za usposabljanje. Letos bomo začeli s posodobitvami potniške infrastrukture, družba pa bo poskušala pridobiti tudi prvega investitorja za poslovno-logistično cono Aeropolis.

Aerodrom Ljubljana ni bilo edino letališče v Skupini Fraport s pozitivnim trendom v začetku leta 2017. Približno 4,2 milijona potnikov je uporabilo Frankfurtsko letališče (FRA) v januarju 2017, kar je okoli 75.000 potnikov oziroma 1,8 odstotka več kot lani in pomeni nov januarski rekord. Količina tovora se je živahno povečala za 5,6 odstotka na 168,556 ton. Druga letališča v mednarodnem portfelju Skupine Fraport pa so sporočila naslednje podatke o prometu za januar 2017. Na letališču v Limi (LIM), v perujski prestolnici, se je promet povečal za 11,8 odstotka, na 1,7 milijona potnikov. Fraportovi letališči Twin Star v Varni (VAR) in Burgasu (BOJ) na bolgarski obali Črnega morja sta skupaj prepeljali 39,326 potnikov, kar je 4,5 odstotka manj kot lani januarja. Tudi letališče Antalya (AYT) na turški rivieri je doživelo rahel upad in sicer za 1,9 odstotka, medtem ko je letališče Hannover (HAJ) v severni Nemčiji prejelo 300,722 potnikov, kar je 1,7 odstotka več kot lanskega januarja. Letališče St. Petersburg (LED) v Rusiji je sporočilo opazen 29,8-odstotni skok v prometu na okoli milijon potnikov. Tudi letališče Xi'an (XIY) na Kitajskem je januarja zabeležilo visoko 19,2-odstotno rast prometa in sicer na več kot 3,3 milijona potnikov.