DomovMediji

Storitve letalske akademije predstavili na sejmu v Dubaju

Fraportova letalska akademija (AAC), ki jo upravlja Aerodrom Ljubljana, se je pretekli mesec predstavila na največjem sejmu za varnost in zaščito na svetu. Širok nabor usposabljanj s področja zaščite in reševanja ter obvladovanja kriznih situacijah je bil v okviru sejma INTERSEC Dubai 2017 predstavljen več kot 33000 obiskovalcem iz celega sveta. Poleg storitev in partnerjev so imeli obiskovalci možnost spoznati tudi Slovenijo – zeleno destinacijo z bogato naravno in kulturno dediščino.

»Letalstvo je ena najhitreje rastočih panog na svetu. Ravno hitra rast je tista, ki med drugim prinaša vrsto novih poslovnih priložnosti. V želji, da bi zmanjšali nevarnosti, ki ogrožajo potnike in tovor, vseskozi zvišujemo in implementiramo nove varnostne standarde. Varnost je za nas najpomembnejši vidik letalstva. Iz tega razloga v okviru Fraportove letalske akademije ponujamo vrsto usposabljanj s področja varnosti, zaščite in reševanja, ki smo jih ponosno predstavili tudi na sejmu,« je povedal direktor Fraportove letalske akademije Thomas Uihlein.

Obiskovalci so pokazali veliko zanimanje za usposabljanja, ki jih bo Fraportova letalska akademija v prihodnosti izvajala v sodelovanju s Fraportovim gasilskim centrom (FTC), Centrom za zaščito in reševanje Republike Slovenije, Fakulteto za organizacijske vede Univerze v Mariboru in Kontrolo zračnega prometa Slovenije. Imena partnerjev razkrivajo, da je vizija letalske akademije ne samo podajanje znanja, ampak tudi povezovanje različnih področij letalstva v celovit izobraževalni koncept in širjenje ponudbe usposabljanj tudi na druga področja. Na sejmu so bile tako poleg storitev Fraportove letalske akademije predstavljene tudi storitve partnerjev. Nove možnosti študija na področju kriznega upravljanja je obiskovalcem predstavil prodekan za mednarodno sodelovanje na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru, izredni profesor dr. Uroš Rajkovič, ki se je prav tako udeležil letošnjega sejma.

»Obiskovalcem smo poleg naših storitev predstavili tudi Slovenijo. Slovenska turistična organizacija je prispevala številne promocijske vsebine, ki so nam pomagale predstaviti naravne in kulturne znamenitosti Slovenije. Še posebej obiskovalci iz Bližnjega Vzhoda so bili navdušeni nad novo destinacijo, ki jo lahko raziščejo v času usposabljanja na ljubljanskem letališču,« je pojasnil Thomas Uihlein.

Na sejmu je bila prvič predstavljena tudi maketa novega vadbenega centra. Gradnja že drugega tovrstnega centra (Fraport že ima enega v Frankfurtu), ki se bo razprostiral na nekaj več kot 16000m2, se bo pričela v prvi polovici letošnjega leta. Investicija v infrastrukturo, ki bo svojemu namenu predana leta 2018, je ocenjena na 3,45 milijona eurov. Realistična usposabljanja bodo potekala na vadbenem poligonu, katerega najpomembnejši del bosta modela letala A320 in helikopterja. Na modelih v dejanski velikosti bodo udeleženci lahko pridobili vsa potrebna znanja za gašenje požarov v notranjosti in zunanjosti letala ter helikopterja. Za izvleko letala v primeru zdrsa s steze se bodo usposabljali na pravem letalu, ki bo prav tako na voljo v okviru novega centra. Tovrstna usposabljanja s področja zaščite in reševanja potrebujejo ne samo gasilci, pač pa tudi predstavniki drugih podobnih poklicev. Večina usposabljanj bo temeljila na mednarodnih standardih in priporočilih (ICAO, EASA, NFPA).