DomovMediji

Odvil se je že 4. Festival zabavno letališče

Minuli vikend je bil na letališču festivalsko obarvan – potekal je, zdaj lahko rečemo že tradicionalni Festival zabavno letališče, v okviru katerega smo nagajivemu vremenu navkljub okoli 700 obiskovalcem uspeli pričarati letališki svet in jim popestrili družinsko popoldne.

Prva junijska sobota je bila letos rezervirana za Festival zabavno letališče, dogodek, ki ga za letališko skupnost, torej zaposlene, njihove družinske člane in prijatelje prireja Fraport Slovenija. Namen festivala je obiskovalcem približati življenje in delo na letališču ter jim omogočiti, da pokukajo v zakulisje  letališke dejavnosti. Tudi letos smo pripravili pester, zabaven in hkrati poučen program, ki je bil zanimiv za vse generacije, še posebej pa seveda za najmlajše.

Bogate vsebine

Rdeča nit letošnjega programa so bile destinacije, ki so dostopne iz ljubljanskega letališča. Tako so se najmlajši lahko sami odpravili na potovanje po »mini« Evropi ter se v nekaj prestolnicah preizkušali v raznih igrah ter se skupaj s starši preizkusili v družinskih igrah. Z modelarji modelarskega društva iz Vrhnike so izdelovali majhna letala, medtem ko jim je Klub virtualnega letalstva pričaral skoraj čisto pravo izkušnjo pilotske kabine. Obiskovalci so se skupaj s PGD Mavčiče urili v natančnem gašenju z gasilsko cevjo in glede na to, kolikokrat se je oglasila sirena, ki je označevala uspešno opravljeno nalogo, se nam za prihodnost požarne varnosti ni treba bati.

Predstavijo se letališke službe in delovna sredstva

Delo in delovno opremo policije so prikazali policisti iz PLP Brnik, ki so nam zaupali nekatere tehnike in metode odkrivanja ponarejenih listin in prepovedanih snovi, z mobilnim radarjem je obiskovalce navduševala Slovenska vojska, varnostna služba Group 4S pa je z detektorjem za odkrivanje kovin prikazala, kako poteka varnostni pregled na letališču. Predstavile so se tudi letališke službe: zimska služba, vedno priljubljeno delo na višini, nakladanje prtljage ter služba za nujno pomoč, ki je z obiskovalci obnavljala tudi znanje prve pomoči ter uporabo defibrilatorja.

Tudi letos smo tistim najbolj radovednim omogočili oglede zakulisja letališča in zanimanje za njih je iz leta v leto večje. Obiskovalci so si lahko privoščili krajšo vožnjo z avtobusom po ploščadi ter spoznavali našatehnična sredstva in vozila, brez katerih delo na letališču dandanes ne bi bilo mogoče. Ogledali si kako poteka delo v Kontroli zračnega prometa Slovenije ter prostore Adrie Airways Tehnike in enega izmed letal, ki so trenutno pri njih. Tudi letos so si obiskovalci lahko ogledali delo enote za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in helikopter, ki ga uporabljajo za reševanje.

Brez dobre glasbe ne gre

Tokrat smo imeli na festivalu tudi pestro glasbeno udejstvovanje. Zapeli so nam otroci iz pevske šole Alenke Gotar, ki so navdušili z brezhibnim pevskim talentom in znanjem, v žanrih vse od modernega popa do opere, za preganjanje dežja pa se moramo zahvaliti tudi Pihalni godbi Cerklje, ki je s strumnimi koračnicami razpihala oblake. Seveda ne gre pozabiti tudi Zavoda enostavno prijatelji in njihovih animatorjev, ki so z lepotilnim salonom, lokostrelstvom, likovnimi delavnicami, delavnicami mečev, gledališko predstavo, napihljivimi igrali in še bi lahko naštevali, izvlekli tiste zadnje atome energije iz najmlajših.

Festival je rezultat uspešnega sodelovanja skoraj stoglave ekipe letaliških uslužbencev – sodelavcev Fraporta Slovenija in drugih podjetij ter organizacij, ki delujejo na letališču. Da so prireditev izpeljali vrhunsko in da so številnim obiskovalcem pričarali vrhunsko letališko izkušnjo, priča tudi dejstvo, da kljub nevihti, ki nas je presenetila, niso »izginili« niti obiskovalci, kaj šele nasmehi na njihovih obrazih.