DomovMediji

Instrumentalni pristajalni sistem spet vklopljen

Danes ponoči smo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ponovno vklopili instrumentalni sistem za pristajanje v pogojih zmanjšane vidljivosti (ILS). Sistem je bil izklopljen zadnja dva tedna. Zaradi slabega vremena je le en dan prišlo do zamud in preusmeritev letal. Potnikom se za nevšečnosti še enkrat opravičujemo.

Razlog za delni izklop sistema ILS je bila obnova vzletnopristajalne steze za letala. V tem času so delavci obnovili 330 metrov steze ter zgradili dve novi spojnici. Dela so, tudi v slabih vremenskih razmerah, skoraj nemoteno potekala 24 ur na dan. Vsi posegi so bili opravljeni v skladu s terminskim načrtom.

Sistem ILS zagotavlja vodenje letala s pomočjo radijskih signalov. Pri tem pilot nadzoruje priletni kot in priletno smer (linijo spuščanja)  na vzletno-pristajalno stezo v pogojih zmanjšane vidljivosti in namesti položaj letala vzdolž priletne poti.

V ponedeljek, 27. avgusta, smo začeli z gradbenimi deli na ploščadi pred novim Centrom splošnega letalstva. Namen del je razširitev ploščadi, ki bo omogočila parkiranje večjemu številu letal.

Vsi ti projekti so del načrtov s katerimi v Aerodromu Ljubljana želimo Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana v prihodnjih 15 letih razviti v vodilno regijsko letališče. Na območju ob letališču nastaja poslovno-logistični center, t.i. Airport City, kjer se bodo razvijale dejavnosti turizma, trgovine, skladiščenja, logistike in druge, povezane z letališčem. Načrtuje se tudi vzpostavitev železniške povezave, cesta Kranj Mengeš pa bo pomaknjena proti severu. Na območju letališča bodo zgrajeni novi objekti za poslovno-upravne programe s parkirišči, hotelski, rekreacijski in športni objekti, proizvodno-ekonomski objekti ter objekti za vzdrževanje letal in letališča.

Zgornji Brnik, 4. september 2007