DomovMediji

V letališki parkirni hiši napolnite električno ali hibridno vozilo

Aerodrom Ljubljana je pozoren na želje in potrebe uporabnikov ljubljanskega letališča, hkrati pa si prizadeva zmanjševati škodljive vplive njegovih dejavnosti na okolje. V parkirni hiši je zato potnikom in obiskovalcem, ki delijo okoljsko osveščenost, ponudil možnost polnjenja njihovih električnih ali hibridnih vozil v času parkiranja. 

Uporabnikom parkirne hiše na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana sta na voljo dve parkirni mesti, ki omogočata standardno polnjenje (od šest do osem ur) električnih in t.i. plug-in hibridnih vozil. Pred polnjenjem morajo uporabniki na parkirni blagajni prevzeti posebno polnilno kartico. Parkirni mesti s priklopom na električno polnilno postajo se nahajata v drugi etaži parkirne hiše, dostop do njiju pa je primerno označen. Aerodrom Ljubljana je za uporabnike električne polnilne postaje pripravil 20-odstotni popust na vrednost parkiranja, ki ga lahko koristijo ob plačilu parkirnine na blagajni v parkirni hiši.

Ker družba električno energijo odkupuje v celoti iz obnovljivih virov, se z uporabo električnih polnilnic ne povzroča dodatnega onesnaževanja s toplogrednimi plini. Aerodrom Ljubljana si v okviru sprejete okoljske politike in ravnanja z okoljem prizadeva za zmanjševanje škodljivih vplivov njegovih dejavnosti in aktivnosti na okolje. Zaradi sprejetih ukrepov in zelenih praks na področju pisarniške dejavnosti se od lani ponaša s certifikatom Evropske zelene pisarne. Družba je z izračunom svojega ogljičnega odtisa uspešno opravila tudi certificiranje Airport Carbon Accreditation na prvi stopnji. Certificiranje Združenja evropskih letališč je edini institucionalno priznan standard za certifikacijo na področju upravljanja z ogljičnim odtisom letališč in je pobuda Združenja evropskih letališč za zmanjševanje toplogrednih plinov na letalskem področju.

Zg. Brnik, 24. 4. 2014