DomovMediji

Na ljubljanskem letališču sprejeli milijontega potnika

Aerodrom Ljubljana je v prvih osmih mesecih leta zabeležili 997.516 potnikov, od tega 978.070 v javnem prometu, kar je 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Milijonti potnik v letošnjem letu je z Brnika odpotoval prav danes.

Prek ljubljanskega letališča je v prvih osmih mesecih leta v javnem prometu potovalo 978.070 potnikov oz. 11 odstotkov več kot lani, vseh skupaj pa je bilo 997.516. Število zabeleženih premikov letal je bilo v prvih osmih mesecih v javnem prometu za dva odstotka večje kot leta 2014. Tovorni promet je približno enak lanskemu.

Naziv milijontega potnika je danes pripadel Mihaelu Štefančiču, sicer pogostemu uporabniku našega letališča, ki je z Brnika zjutraj odpotoval v Varšavo. Za prijetno presenečenje in začetek njegove poti sta z manjšo slovesnostjo in simboličnim darilom poskrbela Aerodrom Ljubljana in Zavod za turizem in šport v občini Kamnik, katerega darilo je izročil vd direktorja Franci Kramar. Za dobro razpoloženje vseh ostalih potnikov in prezentacijo slovenskega kulturnega izročila so med drugim poskrbeli kamniški folkloristi in pastir z Velike planine, ki jim je v okušanju ponudil okusne kamniške dobrote.

 

Lani smo milijontega potnika sprejeli nekoliko kasneje, in sicer 25. septembra. V letu 2008, ko smo oskrbeli največ potnikov v zgodovini letališča, pa je milijonti potnik prek našega letališča potoval že 4. avgusta. Na ta dan smo pred sedmimi leti oskrbeli rekordnih 8.251 potnikov. Letošnji rekordni dan, kar se števila potnikov tiče, je bila nedelja 23. avgusta s 6960 potniki.

Rast prometa je posledica novih in okrepljenih letalskih povezav ter posledično konkurenčnejše ponudbe. Swiss International Airlines je marca uvedel dnevne lete v Zürich. Domača Adria Airways od aprila dalje Ljubljano povezuje z Berlinom  in Stockholmom. Turkish Airlines je sedmim tedenskim frekvencam dodal še tri, v Istanbul desetkrat na teden. V poletni sezoni se je na Brnik s štirimi tedenskimi leti v Helsinke vrnil tudi Finnair. Izpostaviti velja še družbo Montenegro Airlines, ki je poleti petim tedenskim dodala še šesti let v Podgorico. Obstoječim rednim letalskim prevoznikom se bo spomladi 2016 pridružila poljska letalska družba LOT z leti v Varšavo. Struktura letal se še naprej spreminja v korist večjih (in težjih) letal, izboljšuje pa se tudi njihova zasedenost.

Potniki lahko v času poletnega voznega reda z več kot 160 rednimi leti tedensko z devetimi letalskimi prevozniki potujejo na 27 rednih destinacij. Med najbolj priljubljenimi ostajajo Frankfurt, Zürich, Istanbul in London. S čarterskimi leteti je bilo čez poletje mogoče leteti še na dodatnih 23 turističnih destinacij. Na čarterskih poletih smo letos zabeležili 106.798 potnikov. Število je primerljivo lanskemu letu, vseeno pa, predvsem zaradi odpovedi letov v Tunizijo zaradi zaostrenih političnih razmer, nekoliko manjše od pričakovanj.

Poletne mesece je zaznamovala tudi obnova dela letališke ploščadi. Osnovno asfaltno vozišče iz leta 1975 je bilo 13. julija nadomeščeno z novo betonsko ploščo v skupni površini 780 m2. Ob obnovi površine je bila posodobljena tudi talna signalizacija.

Zg. Brnik, 2. 9. 2015