DomovMediji

Na ljubljanskem letališču se nadaljuje obdobje izrazite rasti prometa

Na ljubljanskem letališču letošnje leto nadaljujemo z izrazito rastjo prometa. V prvi polovici leta smo tako, v primerjavi s prvim polletjem leta 2016, zabeležili kar 20,8-odstotno rast števila potnikov ter 11,9-odstotno rast pri premikih letal. Skupnega tovora je bilo za 13,5 odstotka več.

20,8-odstotna rast števila potnikov pomeni nadaljevanje pozitivnih trendov s konca leta 2016 in z začetka letošnjega leta, visoko stopnjo rasti pa smo ob polletju zabeležili tako pri domačem kot pri tujih prevoznikih. Slednji so v primerjavi s prvo polovico leta 2016 prepeljali kar 33,3 odstotke potnikov več, kar je posledica krepitve mreže letalskih povezav v lanskem in letošnjem letu – nazadnje je v začetku aprila povezavo med Ljubljano in Amsterdamom vzpostavil nizkocenovni prevoznik Transavia. Tudi zato smo aprila zabeležili najvišjo mesečno rast prometa potnikov letos, ta je znašala 31,5 odstotkov. Sicer pa so tri najbolj priljubljene destinacije v prvi polovici letošnjega leta bile London (114.915 potnikov), Frankfurt (64.283 potnikov) ter Instanbul (62.547 potnikov).V prvi polovici leta 2017 je bilo na letališču v javnem prometu oskrbljenih 722.943 potnikov, v istem obdobju lansko leto pa 598.271. Število premikov letal ob polletju znaša 11.965, kar je 11,9 odstotkov več v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko je premikov bilo 10.697. Letalski tovor se je povečal za 13 odstotkov, bilo ga je 5.652 ton, medtem ko je bilo vsega tovora v prvem polletju 10.725 ton oz. 13,5 odstotkov več.

Rast prometa je predvsem posledica krepitve mreže letalskih povezav in povečevanja prometa tako domačega kot tujih prevoznikov, ugodne gospodarske klime ter vedno večje prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije. V poletnih mesecih bodo k rasti prispevali tudi čarterski poleti, ki letos ljubljansko letališče povezujejo s 23 destinacijami.

Glede na izrazito rast prometa in čas dopustov je v tem obdobju letalski promet na ljubljanskem letališču še posebej živahen. Da bi se izognili gneči in da bi bil začetek poti in oddiha čim bolj prijeten, potnikom svetujemo, da na letališče prihajajo pravočasno - dve uri prej - in da se ustrezno pripravijo za potovanje z letalom. V ta namen smo pripravili kampanjo »Sproščeno na pot z letalom!«, s katero potnike ozaveščamo in jim z informacijami o dokumentih, prtljagi, prepovedanih predmetih, tekočinah, varnostnem pregledu ipd. lajšamo priprave na potovanje ter potovanje samo. Več informacij je na voljo v povezavi: http://bit.ly/sprosceno_na_pot.