DomovMediji

Rekordno leto 2017 – največ potnikov v zgodovini letališča

Leto 2017 se bo do nadaljnjega v zgodovino zapisalo kot rekordno leto po številu potnikov na ljubljanskem letališču. Včeraj, 27. decembra, smo namreč s 1.676.032 potniki presegli dosedanji rekord iz leta 2008. Do vključno 27. decembra je torej letališče obiskalo 2.650 potnikov več kot v celotnem letu 2008. Takrat je letališče obiskalo 1.673.382 potnikov. Dokončno število potnikov v letošnjem letu bo znano v začetku novega leta.  V 2017 je rast prometa izrazita skozi celo leto. Pričakujemo, da bo v primerjavi z letom 2016 rast znašala 20,1 odstotka.Rast prometa je predvsem posledica krepitve mreže letalskih povezav v lanskem in letošnjem letu in posledično konkurenčnejše ponudbe, zaradi katere potniki vse pogosteje izbirajo ljubljansko letališče za potovanja na bližnje, neposredne destinacije, pa tudi na bolj oddaljene, ki so dostopne preko večjih evropskih vozlišč. K rasti prispeva tudi povečevanje prometa tako domačega kot tujih prevoznikov, ugodna gospodarska klima in vedno večja prepoznavnost Slovenije kot turistične destinacije.

To je sicer že tretji rekord, ki smo ga letos postavili. Prva dva nova prometna rekorda letališča sta bila dosežena septembra, ko smo zabeležili največje mesečno število potnikov med vsemi dosedanjimi septembri na našem letališču ter največje število potnikov do sedaj (17. september).

V prihajajočem letu pričakujemo, da se bo rast prometa rahlo umirila, kar pa ne moremo reči za razvoj letališča. Začeli smo s projektom širitve obstoječega potniškega terminala, zaključuje se projekt prestavitve obvozne ceste ob letališču, v 2018 pa bodo stekli nekateri drugi pomembni projekti v poslovno-logističnih conah, najverjetneje tudi investicija v vadbeni center za Fraportovo letalsko akademijo. Nadaljuje se tudi celovita informacijska prenova letališča, ki bo povečala hitrost, kakovost in učinkovitost naših storitev.  Adria Airways je napovedala šest novih destinacij v poletnem voznem redu: Ženevo, Sofijo, Bukarešto, Hamburg, Dubrovnik ter Brač, neprestano pa smo tudi v razgovorih z mnogimi letalskimi družbami o možnostih vzpostavitve novih linij.