DomovMediji

Anže Habjan osvojil drugo mesto na evropskem prvenstvu tekmovanja Firefighter Combat Challenge

Pred kratkim je v mestu Ediger – Eller, v nemški deželi Mosel, potekalo evropsko prvenstvo v najbolj zahtevnem tekmovanju v gasilskih disciplinah, Firefighter Combat Challenge. Udeležilo se ga je enajst gasilcev iz Slovenije. Med njimi je bil tudi Anže Habjan iz Gasilske reševalne enote Fraporta Slovenija, ki je med 314 tekmovalci osvojil izvrsten rezultat - odlično drugo mesto v svoji kategoriji. Anže je na tekmovanju izboljšal tudi svoj osebni rekord.

Tekmovanje poteka na različne načine: posamezno, v dvojicah, štafeti in ekipno. Uspešnost se meri v času, tekmuje pa se v standardni zaščitni opremi. Tekmovanje sestoji iz različnih disciplin, kot so reševanje žrtve, premikanje cevi, dviganje cevi in nošenje opreme za gašenje. Discipline imajo točno določena pravila, zaradi njihove zahtevnosti in zaščitne opreme, ki jo tekmovalci nosijo, njihovo izvajanje mnogi opisujejo kot »najtežji dve minuti v športu«.

Foto: Brane Habjan

Anže se po uspešnem evropskem nastopu pripravlja na svetovno prvenstvo, ki bo oktobra potekalo v Sacramentu, v Kaliforniji. Tam se bo zbralo 600 najboljših gasilcev iz celega sveta. Povprašali smo ga, kako potekajo njegove priprave na tako zahtevno tekmovanje. »Treningi trajajo okoli dve uri, treniram pa šestkrat na teden, včasih dvakrat dnevno. Pred svetovnim prvenstvom bom tedensko opravil osem treningov z enim dnevom počitka,« je povedal. Dodal je še, da ga ženeta predvsem vzdrževanje kondicije in pa zdrav način življenja. Anžetu čestitamo in mu želimo veliko uspehov tudi na prihajajočih tekmovanjih.

Foto: Brane Habjan

V Fraportu Slovenija zaposlene spodbujamo in podpiramo pri njihovih športnih udejstvovanjih in aktivnostih povezanih z zdravjem tako na rekreativni kot tudi na profesionalni ravni. Podpora promociji zdravja je zagotovljena na najvišji ravni družbe in je strateško umeščena v poslovanje podjetja. Namreč, zaradi zahtevnosti dela na vseh ravneh in vseh delovnih mestih, je zavedanje o pomenu zdravja in delovne zmožnosti zaposlenih izjemnega pomena. Podjetje si tako stalno prizadeva, da so zaposleni aktivni, da skrbijo za svoje telesne sposobnosti, da se preko športa in prostočasnih športnih aktivnosti družijo in koristno preživijo tudi svoj prosti čas.

Foto: Brane Habjan

Med aktivnostmi, ki jih omogočamo zaposlenim so: najem dvoran ali igrišč za različne športne panoge skozi celo leto, zimske in jesenske športne igre, zaposlenim nudimo ugodne namestitvene kapacitete na Rogli, v Bovcu in Čateških toplicah, organiziramo izlete in piknike ter subvencioniramo udeležbo zaposlenih na športnih dogodkih, predvsem kolesarskih prireditvah in tekih. Zaposlenim so za gibanje po področju letališča na voljo kolesa, skrbimo pa tudi za zdravo prehranjevanje – med drugim ima družba organizirano dostavo sadja za zaposlene, ki je sezonske narave in lokalnih proizvajalcev.

Kako izgleda zahtevni preizkus FCC vam bo pokazal Anže v tem predstavitvenem videu Fraportove letalske akademije:

Zg. Brnik, 22. avgust 2018