DomovMediji

Promocija zdravja skozi izjemne športne dosežke v Fraportu Slovenija

Promocija zdravja skozi športne aktivnosti je na ljubljanskem letališču priljubljena dejavnost zaposlenih, ki se v velikem številu udeležujejo predvsem tekaških in kolesarskih prireditev. Da so naše aktivnosti uspešne dokazujejo tudi ljubitelji najtežjih športnih izzivov med zaposlenimi, ki jih podpiramo, kot sta Alenka Pavc in Anže Habjan. Pred kratkim sta namreč oba dosegla izjemna rezultata v svojih disciplinah.

Alenka, zaposlena v oskrbi potnikov, se je udeležila gorskega ultramaratona UTVV-Ultra Trail Vipava Valley, kjer je v napornih vremenskih razmerah, po vročini in toči, pretekla107km in 5.300 višinskih metrov in na koncu zmagala v svoji kategoriji in tudi absolutno med ženskami. S kakšnimi izzivi se soočajo tekačice in tekači na tako zahtevnih preizkušnjah, je opisala Alenka: »Tekma se mi je zdela kar naporna, predvsem zaradi ekstremnih vremenskih razmer; vročine, dežja s točo - ki se je med težjim delom tekme izkazal za boljšo opcijo pred siceršnjo vročino - in težav z želodcem. Skoraj do polovice tekme sem vodila pred madžarsko tekmovalko, vendar me je prehitela, ker je bila neverjetno hitra v spustih, a počasna v vzponih. Vseeno sem ji sledila in je nisem izpustila izpred oči. V Podnanosu sem doživela še veliko krizo, ki sem jo premagala šele na vzponu proti Pleši-Vojkovi koči. Takrat sem prehitela tudi madžarsko sotekmovalko in nisem popustila do konca.«

Alenka pa seveda ne bo predolgo počivala, saj že ima ogromno načrtov za prihodnja tekmovanja. Udeležila se bo ultramaratona Celje-Logarska dolina, teka okoli Monta Blanca 2019, Spartatlona, Ultra Pušelj Trail, 100 milj Istre, seveda pa se bo udeležila tudi vipavskega UTVV, kjer bo branila svojo letošnjo zmago.

Anže iz Gasilske reševalne službe pa se je udeležil evropskega prvenstva v najbolj zahtevnem tekmovanju v gasilskih disciplinah, Firefighter Combat Challenge, in med zahtevno konkurenco 314 tekmovalcev iz vse Evrope dosegel izvrstno drugo mesto. O njegovih dosežkih smo že pisali tukaj.

Zaradi zahtevnosti dela na vseh ravneh in vseh delovnih mestih, je zavedanje o pomenu zdravja in delovne zmožnosti v Fraportu Slovenija izjemnega pomena. Podjetje si tako stalno prizadeva, da so zaposleni aktivni, da skrbijo za svoje telesne sposobnosti, da se preko športa in prostočasnih športnih aktivnosti družijo in koristno preživijo tudi svoj prosti čas.

Boris Možek, strokovni sodelavec za varnost in zdravje pri delu je povedal: »Za naše zaposlene smo uvedli sistemske ukrepe, ki prispevajo k zdravi prehrani in redni telesni dejavnosti. Izpostaviti moram tudi našo vlogo na področju ozaveščanja o pomenu zdravega načina življenja in gibanja tako zaposlenih, kot tudi njihovih družinskih članov in širšega lokalnega okolja,« in dodal: »Prizadevamo pa si, da se ozaveščanje o aktivnem življenjskem slogu, sodelovanju pri športnih in gibalnih aktivnostih prenaša tudi na naše uporabnike – potnike in obiskovalce ljubljanskega letališča. Namreč, letališče letos konec septembra postaja tudi Aktivno letališče – s športnimi aktivnostmi v potniškem terminalu bomo obeležili Evropski teden športa in jih povezali z globalnim programom European Week of Sport.«

V Fraportu Slovenija zaposlenim v okviru promocije zdravja tako omogočamo vrsto športnih in družabnih aktivnosti, aktivnosti v okviru certifikata Družini prijazno podjetjeuporabo koles na območju letališča, zdravo prehrano – organizirano dostavo sezonskega sadja lokalne pridelave vsak teden, podpiramo iniciative in zbiramo predloge za izboljšave, spodbujamo varno delo in aktivno preživljanje prostega časa na delovnem mestu, organiziramo družabne dogodke in preventivna cepljenja, izvajamo ankete o zadovoljstvu zaposlenih ter namenjamo denarna sredstva zaposlenim športnikom.