DomovMediji

Nova pridobitev – prvi električni avtomobil

Trajnostna mobilnost je eden pomembnejših stebrov trajnostne strategije, ki ji v podjetju posvečamo veliko pozornosti, predvsem ko gre za področja spodbujanja trajnostnih oblik prevoza ter investicij v infrastrukturo in prevozna sredstva. Tako je pred kratkim naš vozni park obogatil tudi prvi avtomobil s pogonom izključno na elektriko. Gre za vozilo Renault Kangoo Z.E. Express z dosegom od 150 do 170 km. Namenjeno je sodelavcem iz službe za vzdrževanje, ki ga bodo uporabljali predvsem pri izvajanju del na območju letališča. Polnjenje je predvideno enkrat tedensko, izvaja se lahko preko navadne vtičnice, ali pa na eni izmed naših polnilnic za električna vozila, ki so na voljo v parkirni hiši.

Čeprav je to prvi električni avtomobil v naši floti, pa le ta ne bo osamljeno vozilo svoje vrste na našem letališču. V okviru trajnostnega mobilnostnega načrta namreč z okolju prijazno energijo že nekaj časa postopoma zamenjujemo specializirana vozila za delo na letališču – teh je sedaj že šestanjst - in drugo podporno opremo. V floti so tako električni traktorji oziroma vozila za prevoz kovčkov, transportni trakovi, s katerimi razlagamo in nalagamo prtljago na letala ter vozila s stopnicami za vstop in izstop potnikov. Ta imajo na strehi tudi foto celice, ki polnijo dodatno baterijo za računalnik. Tudi v vozilih za čiščenje letal, recimo, za napajanje sesalcev že leta ne uporabljamo več agregatov, temveč baterije in pretvornike.

O tem, da je naša zaveza k zmanjšanju izpustov strateško pomembna v našem podjetju, priča tudi storitev souporabe električnih vozil Avant2Go, ki uporabnikom omogoča priročen in okolju bolj prijazen način prevoza med prestolnico in letališčem. Storitev je vedno bolj priljubljen način povezave med letališčem in glavnim mestom – po novem pa tudi Kranjem. V dveh letih, odkar je na voljo, je bilo doslej z opravljenimi vožnjami z električnimi avtomobili privarčevanih krepko preko 30 ton CO2, ki velja za najpomembnejši toplogredni plin, odgovoren za globalno segrevanje.

V Fraportu pa smo se odločili storiti še korak naprej – z letošnjim letom smo se namreč zavezali, da bomo za vsa službena potovanja na območja, kjer je na voljo storitev souporabe, uporabljali električna vozila. Na ta način bomo - ob predpodstavki, da bomo okoli 80 odstotkov vseh službenih poti opravili z električnimi vozili – na leto prihranili okoli 3 tone CO2 v obliki izpustov.