DomovMediji

Ob vrnitvi Simona Marčiča v terminalu na ogled njegov motocikel in razstava Slovenci na Dakarju

Ta teden se je s svojega petega nastopa na reliju Dakar v domovino vrnil naš sponzoriranec, motociklist Simon Marčič. Letošnji reli Dakar se je za edinega slovenskega dirkača na tej najtežji dirki na svetu žal predčasno zaključil. Na 4. etapi je padel, a kljub padcu in blažjemu pretresu možganov dirko nadaljeval, potem pa mu je v pogonski agregat potegnilo zelo fin pesek (feš-feš) tamkajšnje puščave, kar ga je prisililo v odstop.

Letošnja dirka je bila zaradi peščenih razmer zelo zahtevna, še posebej za motoriste, saj jih je dirko uspešno končalo le dobrih 30 odstotkov. Ko smo Simona pozdravili na našem letališču, je bil še vedno nekoliko razočaran, a že prepričan, da se na Dakar vrača prihodnje leto.

Zanimanje potnikov ljubljanskega letališča te dni vzbuja priložnostna razstava Slovenci na Dakarju. Slovenci na najtežji dirki na svetu - reliju Dakar dirkajo že več kot dve desetletji. V puščavah Afrike in južne Amerike so se doslej potili štirje slovenski motoristi, dvakrat po dve avtomobilski posadki in še dvojica v tovornjaku kot hitra asistenca. Zastavonoša po številu nastopov, ciljev in po rezultatih je Miran Stanovnik.

Fotografije za razstavo sta prispevala Bor Dobrin in David Stropnik, ki je tudi urednik oz. avtor razstave. Ob fotografijah si potniki lahko ogledajo še motocikel, s katerim je Simon Marčič dirkal na reliju Dakar leta 2018.

Zg. Brnik, 25. 1. 2019