DomovMediji

Festival zabavno letališče navdušil okoli 800 obiskovalcev

Zadnja sobota v maju je bila na letališču prav posebna - zaznamovana s čudovitimi doživetji in nasmejanimi obrazi. 25. maja smo namreč po enem letu premora izpeljali peto izvedbo Festivala zabavno letališče, v okviru katerega smo nagajivemu vremenu navkljub okoli 800 obiskovalcem ponovno uspeli pričarati raznovrsten letališki svet in jim popestrili družinsko dopoldne. Festival zabavno letališče je dogodek – družinski dan, ki ga za letališko skupnost, torej zaposlene, njihove družinske člane in prijatelje, prireja Fraport Slovenija. Namen festivala je obiskovalcem približati življenje in delo na letališču ter jim omogočiti, da pokukajo v zakulisje  letališke dejavnosti. Rdeča nit prireditve je pester, zabaven in hkrati poučen program, ki je zanimiv za vse generacije, še posebej pa seveda za najmlajše.

Bogate aktivnosti

Kot vsa leta doslej, so bile osrednja točka dogajanja številne aktivnosti, s katerimi smo burili domišljijo najmlajših, nekatere pa so seveda bile namenjene tudi staršem in spremljevalcem. Najmlajše smo v spretnostnem preizkusu popeljali na potovanje okoli sveta s Piko Nogavičko, postali so lahko zvezde v čisto pravi cirkuški predstavi ali pa pokazali svoje plesne korake v mini discu. Lahko so se udeležili barvanja velikanske pobarvanke, ne gre pa pozabiti tudi na gasilca Frenka – ki je pred kratkim postal maskota Fraportove letalske akademije – in ki je otroke popeljal v junaški svet ognjenih borcev. Za dobro formo, gibčnost in vzdržljivost je poskrbel Shaolin tempelj Slovenija, katerega mojstri so obiskovalcem pokazali nekaj skrivnosti tradicionalnega kung fuja, tisti, ki jih bolj navdušujejo ekipni športi pa so se preizkusili v baseballu. Ena bolj atraktivnih aktivnosti je tudi bila delavnica izdelovanja letal pod mentorstvom modelarskih strokovnjakov, medtem ko so na drugem koncu izdelovali potovalne torbice z Mačkom Murijem in Muco Maco.

Tudi letalski navdušenci so prišli na svoj račun. Pod mentorstvom Kluba virtualnega letalstva in njihove krovne mednarodne organizacije IVAO so se lahko preizkusili v virtualnem letenju, ali pa preverili svoje pilotske sposobnosti v čisto pravem simulatorju Letalske šole Adrie Airways. Obiskovalce pa smo poučili tudi o osnovah prve pomoči in dela na višini.

Tokrat smo imeli na festivalu tudi pestro glasbeno udejstvovanje – pripravili smo čisto pravo pevsko karaoke bitko, v kateri so se pomerili tako otroci kot odrasli, nekaj pesmi pa so odigrale tudi mlade članice rock skupine The False Alarm.

Predstavijo se letališke službe in organizacije

Policisti Postaje letališke policije so obiskovalcem predstavili, kako se odkriva ponarejene dokumente, predstavili pa so tudi specialno taktično policijsko opremo, ki so si jo lahko navdušenci nadeli. Slovenska vojska je predstavila mobilni radar in delo vojaka, medtem ko so sodelavci iz družbe G4S, ki na našem letališču opravlja naloge varovanja, pokazali, kaj smemo vzeti na letalo ter kako poteka varnostni pregled potnikov in prtljage.

Ogledi letališča

Tudi letos smo tistim najbolj radovednim omogočili oglede zakulisja letališča, ki so z vsakim festivalom večja atrakcija in je zanimanje za njih iz leta v leto večje. Obiskovalci so si lahko ogledali čisto nov center za usposabljanje Fraportove letalske akademije, privoščili so si lahko krajšovožnjo z avtobusom po ploščadi ter spoznavali naša tehnična sredstva in vozila, brez katerih delo na letališču dandanes ne bi bilo mogoče. Ogledali so si tudi, kako poteka delo v Adrii Tehniki, kjer se ukvarjajo z dejavnostjo vzdrževanj letal. Svoje delo in helikopter, ki ga uporabljajo za reševanje, pa so tudi letos predstavili v enoti za helikoptersko nujno medicinsko pomoč

Za nepozaben letališki dan je s predlogi, idejami in trdim delom poskrbelo približno 100 letaliških uslužbencev – predstavnikov Fraporta Slovenija in drugih podjetij ter organizacij, ki delujejo na letališču. O tem, da je bila prireditev izpeljana vrhunsko in da so sodelujoči številnim obiskovalcem pričarali vrhunsko letališko izkušnjo, pričajo mnogi pozitivni odzivi, ki smo jih prejeli.

Vabimo vas, da si ogledate tudi  kratek predstavitveni video, s katerim smo zajeli vzdušje festivala.

Zg. Brnik, 6. junij 2019