DomovMediji

Na letališču vaja kriznega odzivanja Zlomljeno krilo 2019

Na ljubljanskem letališču se je v sredo, 12. junija, pričela tradicionalna, tridnevna vaja kriznega odzivanja Zlomljeno krilo 2019, katere glavni namen je preveriti odziv in usklajeno delovanje vseh vključenih akterjev v primeru letalske nesreče, v kateri bi bili udeleženi tako civilisti kot tudi vojaško osebje.

Vajo v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, Civilno zaščito Uprave RS za zaščito in reševanje, Upravo kriminalistične policije, Nacionalnim forenzičnim laboratorijem, Fakulteto za organizacijske vede, in Fraportom Slovenija organizira Stalna komisija za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov Ministrstva za obrambo. Na vaji sodeluje nekaj več kot 70 pripadnikov različnih organizacij. Poleg domače strokovne javnosti so na vaji prisotni tudi gostje iz letalskih preiskovalnih organov ZDA, Velike Britanije, Avstrije, Madžarske, Francije in Nemčije. Udeleženci vajo po včerajšnjem zaključenem praktičnem dnevu na ljubljanskem letališču nadaljujejo na Pokljuki.

V okviru letošnjega scenarija je prišlo do trka med letališkim avtobusom in s strani Slovenske vojske najetim potniškim letalom tipa Airbus A320 s tujo vojaško registrsko oznako, v lasti ene izmed članic NATA. Namen najema letala je bil prevoz slovenskih in tujih vojaških oseb na področje mirovne operacije, avtobus pa je prevažal civiliste, ki so zamudili pravočasen prihod na letalo. Ob trku je prišlo do požara. Med ponesrečenci so bili potniki avtobusa in kabinsko osebje letala. Na obvestilo o nesreči so se prvi odzvali letališki gasilci, ki so prikazali postopke gašenja in reševanja. Med intervencijo je bil opažen zaboj z neznano, potencialno nevarno vsebino. V nadaljevanju vaje je tako sledil prikaz zavarovanja prizorišča, pregled in snemanje iz helikopterja z namenom preverjanja varnosti pristopa, aero-fotografiranje, pregled območja na morebitno prisotnost minsko eksplozivnih sredstev/nevarnih snovi, odstranitev eksplozivnih snovi s pomočjo robota, prikaz identifikacije in zavarovanja sledi, forenzična dejavnost in dejavnost skupine za identifikacijo trupel.

Udeleženci vajo po včerajšnjem zaključenem praktičnem dnevu na ljubljanskem letališču nadaljujejo na Pokljuki, kjer poleg podrobnejše analize vaje razpravljajo o uporabi brezpilotnih zrakoplovov, uporabi novih tehnoloških pristopov za namene preiskave letalskih incidentov in nesreč ter sodelujejo v dodatnih praktičnih prikazih. Tovrstne vaje krepijo sodelovanje med različnimi organizacijami na državnem in mednarodnem nivoju in predstavljajo pomemben doprinos k razvoju postopkov ter delitvi vlog in odgovornosti.

Zg. Brnik, 13. junij 2019.