DomovMediji

Lufthansa ponovno vzpostavila povezavo s Frankfurtom

Danes smo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana obeležili vzpostavitev letov novega prevoznika Lufthansa iz Ljubljane v Frankfurt. Z zimskim voznim redom nemški prevoznik predstavlja tudi lete  v München in tako potnikom ljubljanskega letališča odpira vrata v svet prek svoje široke mreže povezovalnih letov z obeh vozlišč. V zimski sezoni je v ponudbi letov z ljubljanskega letališča tudi nekaj drugih novosti – nova prevoznika Swiss International Air Lines in Brussels Airlines, obstoječi prevozniki pa krepijo obseg letenja z Brnika. 

Nemška Lufthansa, članica Skupine Lufthansa in ustanovna članica združenja Star Alliance, bo lete v Frankfurt opravljala dvakrat dnevno – dopoldne bo letalo z ljubljanskega letališča poletelo ob 11:05 in na frankfurtskem pristalo pristalo ob 12:05, popoldne pa bo z Brnika poletelo ob 18:30 in v Frankfurtu pristalo ob 19:30. V München bo s prevoznikom mogoče poleteti vsak dan ob 13. uri, s pristankom ob 14. uri. Podrobnejši vozni red je v povezavi.

Na fotografiji predstavniki Lufthanse in Fraporta Slovenija ob prerezu traku (z leve proti desni): dr. Bernhard Hauer, namestnik veleposlanika Zvezne republike Nemčije v Sloveniji, Irma Green, vodja ključnih strank v Skupini Lufthansa, Peter Pullem, senior direktor prodaje za Srednjo, Vzhodno in Jugovzhodno Evropo v skupini Lufthansa, Janez Krašnja, vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija in Bernhard Wodl, generalni direktor za Srednjo, Vzhodno in Jugovzhodno Evropo v Skupini Lufthansa Group. 

Vzpostavitev letenja Lufthanse na liniji Ljubljana-Frankfurt je z naslednjimi besedami pokomentiral Peter Pullem, senior direktor prodaje za Srednjo, Vzhodno in Jugovzhodno Evropo v skupini Lufthansa Group: "Ljubljansko letališče je bilo čez noč odrezano od naših vozlišč in številnih destinacij. Lufthansa Group, vodilna evropska letalska družba, je prepoznala veliko potrebo po povezljivosti Slovenije, njenih prebivalcev in gospodarstva z našo mrežo poletov, zato smo v rekordnem času poiskali zmogljivosti in povezali ljubljansko letališče s štirimi pomembnimi evropskimi vozlišči.«

Dobrodošlico gostom in letalskemu prevozniku Lufthansa, ki je v 55-letni zgodovini ljubljanskega letališča na njem pristal prvič, je izrekel mag. Janez Krašnja, vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija, in ob tem poudaril: »Povezava Ljubljane s Frankfurtom je za našo mrežo poletov izjemnega pomena, saj beležimo na tej relaciji največ potnikov – lani je domači prevoznik med Ljubljano in Frankfurtom prepeljal skupaj skoraj 146.000 potnikov. Kar 70 odstotkov teh potnikov je transfernih, največkrat do evropskih destinacij, sledijo tisti s povezovalnimi leti do Severne Amerike, Azije, Afrike, Avstralije in Oceanije ter Južne Amerike. Pomemben segment transferni potniki (80 odstotkov) predstavljajo pri povezavi z Münchnom, kamor jih je z Brnika lani potovalo dobrih 86.000. Lufthansa bo potnikom ljubljanskega letališča nedvomno približala svet.«

Novega prevoznika smo pozdravili z vodnim krstom, letalsko povezavo pa simbolično odprli z rezanjem traku. Potnike v prihodu in odhodu smo presenetili s torticami na palčkah v barvah prevoznika.

Zimski vozni red letenja, ki je začel veljati v nedeljo, 27. oktobra 2019, prinaša še številne druge novosti. Swiss International Air Lines je z letenjem v Zürich začel že 16. oktobra, 4. novembra pa bomo pozdravili še tretjega novega prevoznika - Brussels Airlines z leti v Bruselj. Obstoječi prevozniki pa bodo v zimski sezoni občutno povečali obseg letenja z Brnika.      
       
Prevoznik Air France bo letenje v Pariz podvojil - namesto šestkrat tedensko bo v francosko prestolnico letel dvakrat dnevno (z izjemo sobote) - poljski prevoznik LOT Polish Airlines pa bo v Varšavo namesto sedemkrat letel osemkrat tedensko. Air Serbia je že med poletjem predstavila nove lete v Niš, na liniji v Beograd pa bo letenje v zimskem času okrepila in namesto 11 predstavila 17 letov na teden. Prek srbske prestolnice bodo Ljubljano povezovali tudi s Skopjem, Tirano, Sarajevom in Sofijo. V Podgorico bodo potniki s prevoznikom Montenegro Airlines namesto štirikrat lahko leteli šestkrat na teden. Prevoznik Aeroflot pa bo povezavo v Moskvo okrepil z uporabo večjih letal. V zimskem voznem redu bodo potnikom z ljubljanskega letališča na voljo še naslednje povezave: Turkish Airlines v Istanbul, easyJet v London Gatwick in London Stansted ter Berlin, Transavia v Amsterdam in Wizzair v Bruselj. Podrobnosti zimskega voznega reda so na voljo tukaj.

Fotografije: Peter Irman

Prihod novih, strateško pomembnih prevoznikov, hitra ponovna vzpostavitev povezav do najpomembnejših poslovnih središč in letalskih vozlišč ter občutna krepitev povezav in zmogljivosti ostalih prevoznikov potrjujejo našo napoved, da se prepoznavnost Slovenije na tujih trgih povečuje, da sta tako Slovenija kot ljubljansko letališče tržno zanimiva za nove povezave in nove prevoznike in da se bo rast prometa nadaljevala tudi v prihodnje. Fraport Slovenija bo zato v naslednjih petih letih za investicije namenil več kot 40 milijonov evrov, večino v posodabljanje letališke infrastrukture in povečevanje zmogljivosti obenem pa si bo prizadeval še nadalje širiti mrežo poletov in izboljševati povezljivost ljubljanskega letališča.

Zg. Brnik, 28. oktober 2019