DomovMediji

Pravice in ukrepi letalskih potnikov pri spremembah letov zaradi epidemije koronavirusa

Vlada Republike Slovenije je z namenom zajezitve širjenja koronavirusa SARS-CoV-2 v ponedeljek, 16. 3. 2020 z odlokom prepovedala opravljanje potniških zračnih prevozov v Republiki Sloveniji. Izvajanje rednih letalskih potniških povezav v EU prostoru z/na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je zato začasno ustavljeno, in sicer od 17. 3. 2020 od 00:00 do 30. 3. 2020 do 24:00. Mednarodni zračni prevoz iz držav ali v države, ki niso članice EU, pa je prepovedan od 17. 3. od 00:00 do nadaljnjega. Več preberite tukaj.

Zaradi nujnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki jih sprejemajo države po vsem svetu, so številni potniki ostali brez rezerviranih letov ali pa so morali svoje potovanje prilagoditi. Nekateri potniki pa se zaradi izrednih razmer soočajo z dvomi glede izvedbe načrtovanega potovanja. Na spletnih straneh Evropske komisije so v pomoč letalskim potnikom pripravili odgovore na najbolj pogosta vprašanja - najdete jih v tem dokumentu. Če ste potovanje rezervirali kot paket, se o vaših pravicah pozanimajte tukaj.

Odgovore na pogosta vprašanja glede odpovedi potovanj zaradi epidemije koronavirusa je na svoji spletni strani zbrala tudi Zveza potrošnikov Slovenije.

Več o pravicah letalskih potnikov na splošno pa lahko preberete na spletni strani Evropskega potrošniškega centra Slovenija

Zg. Brnik, 18. 3. 2020