DomovMediji

In memoriam: Franc Sever – Franta (1923 – 2021)

V 99. letu se je poslovil Franc Sever – Franta, legendarni slovenski domoljub, partizan NOB, vojaški pilot in poveljnik,  direktor ljubljanskega letališča (Aerodroma Ljubljana – Pulj) in Inex Adrie Airways. Iskriv in načelen človek, ki je razumel in živel pojem tovarištva, se je pomembno zapisal v slovensko zgodovino.
 
 
Franc Sever - Franta se je rodil 21. marca 1923 v Šentjuriju pri Grosuplju. Njegovo življenje so zaznamovala prizadevanja za osvoboditev med NOB in bogata letalska kariera v vojaškem in civilnem letalstvu. Leta 1954 je po dveletnem opravljanju poklica pilot učenec na letališču v Banjaluki pridobil poklic pilota druge stopnje. Sredi petdesetih je opravil izpit za čin polkovnika vojnega letalstva. Jeseni 1957 je bil postavljen za poveljnika letalske baze na aerodromu Pleso pri Zagrebu.
 
Od leta 1961 je bil v veliko podporo novoustanovljeni letalski družbi Adria Aviopromet, ki je imela takrat sedež v Zagrebu na letališču Pleso, saj letališče na Brniku še ni bilo odprto.
 
Po končani ekonomski fakulteti v Zagrebu se je posvetil podjetništvu. Na spodbudo znancev se je prijavil na mesto direktorja Aerodroma Ljubljana-Pulj in bil 16. maja 1968 imenovan za direktorja letališča. Med njegovim vodenjem je letališče na Brniku doživelo velik napredek, med drugim se je komercialno odprlo navzven, pridobilo povezave s čezoceanskimi leti, načrtoval pa je tudi potniški terminal na južni strani letališča. Letališče je uspešno vodil 13 let. Franta je leta 1981 prevzel vodenje Inex-Adrie Aviopromet. S tega mesta je še istega leta nepreklicno odstopil po nesreči na Ajacciu na Korziki. Po tem se je posvetil pisanju.
 
Direktorska leta na letališču je popisal v knjigi Brnik - letališče ali lovišče, ki je zanimiv in pomemben dokument razvoja ljubljanskega letališča. Njegovo partizansko udejstvovanje je zajeto v Frantinih knjigah Past na Menini planini in Trenutki odločitev ter v filmu Preboj, ki je bil o njem in o prelomni bitki na Menini Planini posnet leta 2019. Severjeva življenjska pot je opisana v poglavju Ljudje te cenijo po dejanjih, ne po besedah, v knjigi Zaljubljeni v letenje. Za njim je ostalo veliko intervjujev ter izjav, bil pa je tudi prejemnik številnih priznanj in državnih odlikovanj, med drugim je leta 2019 postal častni občan mesta Ljubljane.
 
Franc Sever - Franta se tudi po upokojitvi nikoli ni prav zares ločil niti od letalstva niti od letališča. Z zanimanjem je spremljal njegov razvoj in ga aktivno komentiral. Na Brnik se je vedno rad vračal in tudi z mlajšimi, ki smo sem prišli že dolgo po tem, ko on ni več aktivno krojil letališke usode, navdušeno delil anekdote, razmišljanja in nasvete. Vedno z občutkom in premišljeno. Z veseljem se je udeleževal obletnic, srečanj in drugih dogodkov našega podjetja. Njegove izkušnje, razgledanost, karizma in duhovitost so presegale generacije. Franta je bil v tem pogledu večen sodobnik. Želeli smo si, da bi bil skupaj z nami ob otvoritvi novega potniškega terminala. Prepričani smo, da bi ponosno spremljal nove začetke ljubljanskega letališča.    
 
Gospod Franc Sever - Franta, hvaležni smo za vaš doprinos k razvoju slovenskega letalstva, predvsem letališča na Brniku. Ponosni in hvaležni smo za vašo zapuščino, naklonjenost in iskrivost. Počivajte v miru.

Iskreno sožalje svojcem in vsem, ki so ga imeli radi.
 
Kolektiv Fraporta Slovenija