DomovPodjetjeRazvoj letališča: nepremičnine

Razvoj letališča

Napovedana rast prometa

Po znatnem povečanju prometa v prvi polovici leta 2017, za več kot 20 %, velja napoved, da bo promet do leta 2025 dosegel obseg 2,2 milijona potnikov, ob povprečni letni rasti 3,9 %. Ob tem pričakujemo spremembe v strukturi prometa v smeri povečanja deleža tujih letalskih prevoznikov. Pri napovedih števila letov smo upoštevali trend povečevanja zmogljivosti letal zaradi optimiziranja omrežij poletov pri prevoznikih. Pri tem pričakujemo povprečno letno stopnjo rasti 1,8 %. Pričakujemo 3,2-odstotno letno rast obsega tovornega prometa.

Razvoj letališke infrastrukture

Glede na omenjene rasti se je infrastruktura Letališča Ljubljana razvijala že doslej in se bo razvijala tudi v prihodnje:

Prestavitev državne ceste

V teku je projekt prestavitve ceste ob letališču; projekt bo zaključen v letu 2017. Cestni odsek dolžine 2,4 km s tremi krožišči bo omogočal odličen dostop do terminala in letališkega mesta.

Razširitev potniškega terminala

Obstoječi potniški terminal v visoki sezoni že dosega meje svojih zmogljivosti. Zato bo razširjen; razširjeni terminal bo predvidoma dan v uporabo poleti leta 2020. Dodanih mu bo 10.000 m², vključno z novo odhodno halo s skupaj 22 prijavnimi okenci, 5 linijami za varnostne preglede, 3 trakovi za prevzem prtljage, novo sortirnico prtljage, veliko brezcarinsko trgovino in novim poslovnim salonom ter tudi s prenovljeno gostinsko ponudbo in promocijskimi površinami. Zmogljivost bo s 500 povečana na 1.250 potnikov na uro.

Letališko mesto

Letališče lahko nudi več kot le tradicionalne letališke storitve. V okviru projekta gradnje letališkega mesta bomo razvili komercialno infrastrukturo letališča ter zadovoljili potrebe po hotelskih namestitvah, pisarniških prostorih, trgovskih lokalih in logističnih storitvah, česar danes letališče ne nudi.

Projekt predvideva razvoj treh območij (površine pribl. 12,8 ha):


Območje 1 (RUMENO): pribl. 2,2 ha – na njem lahko stoji hotel
Območje 2 (RDEČE):   skupna velikost pribl. 5 ha (2,7 ha in 2,3 ha) – je zelo primerno za objekte za logistične storitve
Območje 3 (MODRO): skupna velikost pribl. 5,6 ha (2,6 ha in 3,0 ha) – je zelo primerno za objekte za logistične storitve


Status projekta

V veljavi je prostorski načrt, ki omogoča veliko prilagodljivost glede velikosti objektov in spreminjanje namenov po gradbenih območjih. Fraport Slovenija, d.o.o., trenutno išče investitorje v objekte in nudi komunalno opremljena zemljišča po naslednjem načelu:

• zagotovitev dolgoročne gradbene pravice za določeno število let;
• skupno vlaganje (Fraport Slovenija – komunalno urejeno zemljišče, investitor – financiranje, gradnja in upravljanje objekta).