DomovPotniki in obiskovalciNasveti za potovanjeDokumenti

Potovalni dokumenti


Pred potovanjem preverite, ali imate s seboj veljavne dokumente. Tudi otroci morajo imeti svoj osebni dokument. Imate vse potrebne vizume? Potovalne dokumente shranite v ročno prtljago oziroma jih imejte pri sebi ves čas potovanja. Letališko osebje je pooblaščeno, da ob prijavi na let in prehodu skozi izhod preveri ustreznost in veljavnost dokumentov, ter preveri vašo identiteto. Podatki v osebnem dokumentu se morajo ujemati s podatki na vozovnici, saj vozovnica ni prenosljiva. Brez veljavnih dokumentov na let ne boste sprejeti.

Nepopolni dokumenti in neizpolnjevanje vstopnih ali izstopnih zahtev imajo lahko neprijetne posledice (kazni, zavrnjen vstop v državo). Podrobne informacije o zahtevanih dokumentih za vstop v neko državo lahko pridobite pri prevozniku. Vsak potnik je sam odgovoren za izpolnjevanje pogojev za vstop v neko državo ali tranzit preko nje.

Vizumske informacije (povezava na spletno stran MZZ)

Predstavništva po svetu (Povezava na spletno stran MZZ)
 

Veljavni dokumenti za potovanje so:

  • vozovnica,
  • veljavna osebna izkaznica ali potni list,
  • viza in potrdila o cepljenjih (če se zahteva za vstop v državo),
  • vstopni kupon, če ste se prijavili na let prek spleta.

 

Za potovanje znotraj držav članic schengenskega režima je za potnike, ki so državljani Evropske unije, dovolj osebna izkaznica, za ostale pa potni list. Vozniško dovoljenje ne velja kot veljavni dokument za potovanje.

Če potujete v ZDA se poleg teh dokumentov zahteva tudi t.i. ESTA oz. potrditev dovoljenja za vstop v državo, ki ga prejmete na naslednji povezavi: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/
 

Letalska vozovnica


Letalsko vozovnico lahko kupite neposredno pri letalskem prevozniku, prek njegovih spletnih strani ali prek agencij, ki so pooblaščene za njihovo prodajo. Vozovnica ni prenosljiva na drugo osebo.

Cena letalske vozovnice je sestavljena iz cene prevoza, letaliških pristojbin in ostalih dajatev. Višina potniške takse, kot navadno imenujemo letališke pristojbine, se lahko od letališča do letališča razlikuje. Vsak potnik, ki odhaja z ljubljanskega letališča ob nakupu letalske vozovnice plača potniški servis v znesku 17 evrov (oznaka na vozovnici: SI), ki predstavlja nadomestilo za uporabo potniškega terminala, opreme in infrastrukture v njem. Letališče zaračunava tudi nadomestilo za varnostne preglede in varovanje (kratica JJ) v višini 4,66 evra.

Poleg teh dveh nadomestil lahko potnik ob nakupu vozovnice plača še nekatere druge dajatve, odvisno od države ali letališča kamor potuje in letalskega prevoznika. Med običajnimi ostalimi dajatvami, ki jih potnik plača v ceni letalske vozovnice, so lahko na primer še dodatno zavarovanje in dodatek za gorivo (YQ), ki ju plačate letalskemu prevozniku ter strošek storitve za izdajo letalske vozovnice (RSF), ki ga zaračuna agencija ali letalski prevoznik (odvisno, kdo letalsko vozovnico izda), in drugo.