DomovPotniki in obiskovalciNasveti za potovanjeOtroci na letališču

Otroci na letališču

Otroci na letališču

Otrok brez spremstva

Otrok lahko pod določenimi pogoji potuje z letalom brez spremstva starejše osebe, če ga starši ali skrbniki pripeljejo, nekdo drug pa pričaka na namembnem letališču.

Osebje letališča otroka prevzame od staršev in skrbi zanj do vstopa v letalo, kjer ga preda kabinskemu osebju. Ob prihodu letala osebje otroka prevzame pri vratih letala in ga pospremi do staršev oz. čakajoče osebe, ki mora ob prevzemu otroka potrditi prevzem. Ob tem se preveri identiteta čakajoče osebe.

Starši ali skrbniki ne smejo zapustiti letališča, dokler letalo ne poleti - to je potrebno zaradi morebitne odpovedi leta ali dolgega čakanja.

Dodatne informacije dobite pri svojem prevozniku.

Družine z otroki

Ko potujete z otroki je pomembno, da ima vsak otrok svoj osebni dokument, tudi dojenček, in da pridete na letališče pravočasno. Osebje se bo potrudilo, da vam ob prijavi na let dodeli skupne sedeže na letalu, in vam po potrebi nudilo pomoč. 

Poskrbeli smo, da otrokom med čakanjem na letalo ne bo dolgčas. Čakajo jih lepo urejeni otroški kotički v schengenskem in neschengenskem delu potniškega terminala. V ograjenem prostoru so jim za igro med drugim na voljo tudi različna igrala v obliki letal in pestra izbira knjig založbe Učila. Igrala se smejo uporabljati le pod nadzorom odrasle osebe.

Poleg igral so družinam z otroki na voljo tudi otroški vozički, ki se jim ponudijo lahko že ob prijavi na let. Potniki tako lahko svoje vozičke oddajo že ob prijavi na let in uporabljajo našega do vkrcanja v letalo. Uporaba vozičkov je brezplačna. Vozički se vrnejo ob vstopu v letalo.

Vozički so na voljo tudi transfernim potnikom. Vozički se nahajajo v prvem nadstropju terminala. Transferni vozički, ki so prijavljeni do končne destinacije, se ne iztovarjajo iz letala in ne predajajo potnikom, potniki lahko uporabijo letališke otroške vozičke.

Previjalnice za dojenčke se nahajajo v ženskih sanitarnih prostorih.

Če potujete z majhnim otrokom, lahko na letalo vzamete: 

  • eno košaro za dojenčka, popolnoma zložljiv otroški voziček (v prtljažnem prostoru) ali otroški avtomobilski sedež (o morebitnih omejitvah se pozanimajte pri letalskem prevozniku);
  • hrano za dojenčka, ki jo boste uporabljali med potovanjem.

 

Otroški vozički kot prtljaga

 

Otroški vozički / Košare Oddana prtljaga Ročna prtljaga

 

Skupinski prevoz otrok

Skupinski prevoz otrok je organiziran prevoz otrok od petih do 12 let v skupini.

Po prihodu na letališče se vodja skupine najprej obrne na predstavnika prevoznika. Ta mu pomaga z informacijami o poteku postopkov ter poskrbi za potrebne priprave v potniški kabini letala in obvestila udeleženim službam.

Dodatne informacije dobite pri svojem prevozniku.