DomovPotniki in obiskovalciNasveti za potovanjePrtljagaPrevoz živali

Prevoz živali

Prevoz živali morate prevozniku najaviti že ob nakupu vozovnice in zanjo rezervirati prostor. Ob prijavi na let morate v tem primeru predložiti ustrezne dokumente.


Za živali, ki imajo evropski potni list, se zahteva:

  • potni list skupnosti, ki ga izda veterinarska služba, pooblaščena za izdajo potnih listov za državo izvora;
  • veljavno cepljenje proti steklini;
  • po potrebi tudi opravljen in vpisan test titracije protiteles proti steklini (odvisno od destinacije; predvsem izven EU);
  • mikročip ali tetovažo za identifikacijo (vtetovirano pred 3. 7. 2011).


Za dodatne informacije preglejte spletne strani pristojnih organov držav članic oz. preberite ustrezne predpise in določbe.
Več na: http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_podrocja/mednarodne_zadeve/netrgovski_premiki_hisnih_zivali/

Praviloma se živali prevažajo v posebnem prtljažnem prostoru na letalu, v potniško kabino pa je običajno dovoljen vnos malih hišnih ljubljenčkov, denimo psov, mačk ali ptic, do teže 5 kg, ki morajo biti v ustrezni kletki ali košari z nepremočljivim dnom.
Za prevoz živali je potrebno doplačilo.

Podatki o mejnih veterinarskih postajah EU:  http://ec.europa.eu/food/animals/vet-border-control/bip-contacts_en

V pasjo hišo namesto na pot 


 

Vašega ljubljenčka lahko v času dopusta, poslovnega potovanja ali drugih obveznosti, zaradi katerih morate na pot, brezskrbno zaupate v varstvo Pasji hiši Bellevue, ki je v neposredni bližini Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Tam se bo počutil kot doma, ob prihodu pa vas bo pričakal srečen in zadovoljen kuža. Vašega kosmatinca jim lahko oddate tudi tik pred letom na letališču in prevzamete takoj, ko boste spet na slovenskih tleh. Več o njihovem individualnem pristopu do strank in strokovni podkovanosti lahko izveste na spletni strani www.pasjahisa.eu.