British Airways ponovno z ljubljanskega letališča
v London

Zg. Brnik, 24. 5. 2022 -  British Airways bo z ljubljanskega letališča danes ponovno vzpostavil lete na londonski
Heathrow. Britanski prevoznik bo na eno največjih prometnih vozlišč na svetu ponujal pet letov tedensko – vsak torek, sredo, petek, soboto in nedeljo. Povezavo bo v primerjavi s preteklo sezono okrepil, z zgodnejšim začetkom in pogostejšim letenjem.
IRM_8025_resized.JPG

 

British Airways, nosilec letalske alianse Oneworld, danes vrača lete med ljubljanskim letališčem in največjim londonskim letališčem Heathrow. V britansko prestolnico bo ponujal pet letov na teden, s popoldanskim odhodom vsak torek in sredo ter večernimi leti ob petkih, sobotah in nedeljah. Lete bo opravljal z letaloma airbus A320 in A321.

Podrobnejši vozni red je na voljo tukaj.

BA_vozni_2022_SI.jpg

safescore

Dr. Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraporta Slovenija je vrnitev britanskega nacionalnega prevoznika na ljubljansko letališče pozdravila z besedami: »Veseli smo, da British Airways z letenjem v tej poletni sezoni začenja že tako zgodaj in bo ves čas povezave ponujal pet tedenskih frekvenc. Predstavlja dobrodošlo pridobitev naše mreže letov.   Pričakujemo močno povpraševanje v obe smeri – s strani turistov, ki bodo odkrivali prelepo Slovenijo in potnikov, ki se bodo odpravljali  raziskovat Veliko Britanijo.«

Poleg prevoznika British Airways lete v London z ljubljanskega letališča ponujata tudi dva nizkostroškovna prevoznika. Wizz Air  leti trikrat tedensko na londonski Luton, easyJet pa šestkrat tedensko na londonski  Gatwick.

Lete z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana trenutno ponujajo še spodnji prevozniki:

  • Air France  dnevno v  Pariz,
  • Air Montenegro  trikrat tedensko v  Podgorico,
  • Air Serbia  enajstkrat tedensko v  Beograd  in dvakrat tedensko v Niš,
  • Brussels Airlines  petkrat tedensko v Bruselj,
  • flydubai  štirikrat tedensko v Dubaj,
  • LOT Polish Airlines  šestkrat tedensko v  Varšavo,
  • Lufthansa  dvakrat dnevno v  Frankfurt in dnevno v München,
  • Swiss International Airlines  dnevno v  Zürich,  
  • Transavia  trikrat tedensko v  Amsterdam,  
  • Transavia France  dvakrat tedensko v Pariz, Orly,
  • Turkish Airlines desetkrat tedensko  v  Istanbul,
  • Wizz Air dvakrat  tedensko v  Bruselj.

V poletnem voznem redu pričakujemo tudi vzpostavitev letov prevoznika Air Montenegro v Tivat in prevoznika Israir v Tel Aviv.

3_turkishvzlet.jpg

 

Okrevanje v skladu z napovedmi

Promet na ljubljanskem letališču je vse bolj živahen. Pri številu oskrbljenih potnikov se nadaljuje pozitiven trend rasti – v prvih štirih mesecih letošnjega leta je prek Brnika potovalo sedemkrat  več potnikov (198.079) kot lani v enakem obdobju. Znatnejše okrevanje prometa v zadnjih mesecih spodbuja sproščanje vstopnih omejitev v evropskih državah in po svetu ter s tem povezano okrepljeno povpraševanje po letih, v aprilu je bila večja rast tudi na račun močnega začetka čarterske sezone. Realiziran potniški promet v prvih štirih mesecih leta 2022 dosega 40 odstotkov obsega prometa iz primerljivega obdobja v letu 2019, pred nastopom pandemije covida-19. Stopnja okrevanja je v skladu z napovedmi Fraporta Slovenija iz konca preteklega leta. Okrevanje prometa na ljubljanskem letališču je tudi povsem primerljivo z okrevanjem »čistega« mednarodnega prometa drugod po Evropi. V primerjavi z nekaterimi drugimi letališči je rast potniškega prometa sicer počasnejša, a ta po strukturi prometa niso primerljiva z Brnikom. V Sloveniji nimamo masovnih turističnih produktov, zdomskega prometa in notranjih letov.

Po trenutnih napovedih bo prek ljubljanskega letališča letos potovalo okoli 880.000 potnikov, kar predstavlja 104 odstotke več kot lani, vendar še vedno 49 odstotkov manj kot leta 2019. Po napovedih združenja letališč ACI World bo promet na predkoronske ravni okreval do leta 2026, takšna so ob ugodnih okoliščinah pričakovanja tudi za ljubljansko letališče.

Kontakt

Korporativno komuniciranje
PR@fraport-slovenija.si +38642061103