Nov potniški terminal ob prvi obletnici delovanja poln življenja

Zg. Brnik, 1. 7. 2022 -  Pred natanko letom dni je Fraport Slovenija na ljubljanskem letališču odprl nov potniški terminal. Prvi potniki so s sodobnega objekta, ki uporabnikom ponuja višjo kakovost in večjo pestrost storitev ter boljše delovno okolje, poleteli 1. julija 2021. Danes je   terminal poln življenja, saj se ob sproščanju omejitev potovanj in naraščajočem povpraševanju po letih število potnikov strmo vzpenja. Terminal se še naprej razvija – na prvo obletnico njegovega delovanja je bil uradno odprt razširjen del brezcarinske trgovine z gostinsko ponudbo All Yours.
a.jpg

 

Nov potniški terminal ljubljanskega letališča praznuje prvo obletnico delovanja. Z modernim infrastrukturnim objektom, ki se razprostira na 10.000 m2, je Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana postalo sodobna in učinkovita regionalna vstopna točka - stičišče priložnosti za posameznika, družbo ter širšo globalno skupnost. Od odprtja je skozi terminal A potovalo več kot 450.000 potnikov, do konca leta 2022 pa bomo v njem oskrbeli že okoli 1,2 milijona potnikov.  

b.jpg

safescore

»Odprtje novega terminala v letu 2021 je za Letališče Ljubljana pomenilo prelomnico in ga uvrstilo med moderna evropska letališča. Čudovito ga je videti tako polnega življenja in da tako dobro služi svojemu namenu z zagotavljanjem prijetne, v predstavitvi maloprodajne ponudbe pa celo edinstvene potovalne izkušnje. Fraport Slovenija je v novo infrastrukturo investiral, da bi bili pripravljeni na prihodnjo   rast potniškega prometa in veseli smo, da prvo obletnico njegovega delovanja praznujemo ob znatnem okrevanju,«  je ob tej priložnosti dejala  dr. Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraporta Slovenija.

Odprtje razširjene ponudbe enote All Yours  

Naraščajoče število potnikov omogoča širitev komercialne ponudbe v terminalu A. Danes sta partnerja pri projektu, Fraport Slovenija in smartseller, s simbolično slovesnostjo in prerezom traku odprla nov del trgovine z gostinsko ponudbo All Yours Ljubljana.

c.jpg

 

»Navdušeni smo, da četrti in še zadnji del naše enote All Yours odpiramo ravno ob prvi obletnici novega potniškega terminala. Število kupcev v naši trgovini je v preteklem letu preseglo naša pričakovanja, še posebej med potniki, ki potujejo z nizkocenovnimi prevozniki. Prav tako so nad pričakovanji vrednosti, ki jih potniki namenijo za nakupe. Naš popolnoma prilagojen pristop k ustvarjanju moderne nakupovalne izkušnje, ki odpravlja meje med nakupi in gostinsko ponudbo, prepriča tudi najbolj zahtevne kupce, da tukaj preživijo svoj čas na letališču in uživajo v ponudbi. Ljubljansko letališče je kot srednje veliko letališče idealen prostor za tak koncept. Hvaležni smo za tesno partnerstvo s Fraportom Slovenija pri tem projektu, ki je pomagalo ustvariti edinstveno in inovativno nakupovalo izkušnjo na slovenskem potovalnem vozlišču,« je ob odprtju povedal  Karl Niendorf, poslovodni direktor smartsellerja, skupnega podjetja globalnega trgovca v segmentu potovanj, Gebr. Heinemann in specializiranega podjetja za gostinske ponudbe v segmentu potovanj, casualfood.  

Slovesno priložnost je  dr. Babett Stapel  pospremila z besedami: “Veseli nas, da lahko s širitvijo ponudbe našim potnikom zagotovimo še bolj privlačno letališko nakupovalno izkušnjo. Partnerstvo s smartsellerjem se kaže v uspešni in edinstveni zgodbi, ki je osredotočena na naše potnike. Navdušili jih bodo skrbno izbrani izdelki, od najboljše lokalne ponudbe, najširše izbire vin na enem mestu v slovenskem prostoru, do svetovno znanih lepotnih blagovnih znamk."

d.jpg

 

Nadaljnji razvoj terminala

Po odprtju se terminal A še naprej razvija. V začetku leta 2022 je pridobil povezavo s starim terminalom B, kar omogoča pretok potnikov med objektoma ter dostop do novega prostora za prijavo na let in varnostno kontrolne točke oz. parkirne hiše. Kasneje letos bo razširjen še poslovni salon ter nadkrita njegova terasa. V prostoru za prijavo na let bodo nameščene nove točke za samostojno prijavo in oddajo prtljage. Čez poletje bo Fraport Slovenija preuredil servisne ceste med parkirno hišo in starim terminalom - zgradil bo krožišče in omejil dostop do parkirnih mest za shuttle prevoznike.

V zadnjem letu je nekaj sprememb doživel tudi stari terminal. Določeni deli so bili prenovljeni in preurejeni za sprejem prihodnih potnikov izven schengenskega območja. Na mejnem pregledu so bile nameščene tudi točke za samodejno mejno kontrolo.

Nadaljevanje dinamične rasti potniškega prometa čez poletje

V zadnjih mesecih ljubljansko letališče beleži dinamično rast potniškega prometa, ki jo spodbuja sproščanje omejitev potovanj in naraščajoče povpraševanje po letih. To rast znatno podpira tudi čarterski promet. V prvih šestih mesecih leta 2022 je prek letališča potovalo več kot 385 tisoč potnikov, kar petkrat več kot v primerljivem obdobju lani. V letošnjem maju je bilo oskrbljenih šestkrat več potnikov (84.886 potnikov) kot maja 2021.

“Pred nami so prometno najbolj pestri meseci. Evropska letalska industrija se sooča z zahtevnim izzivi, saj ob skokoviti rasti števila potnikov ne more zagotoviti zadostne delovne sile. Prevozniki so primorani omejevati ponudbo sedežev na letalih in odpovedovati določen odstotek letov. Na naše letališče to trenutno še nima znatnega vpliva in upamo, da bo tako tudi ostalo. Pričakujemo, da se bo dinamična rast prometa nadaljevala čez poletje, ko bodo mesečne številke presegale 100.000 potnikov. To nam bo omogočilo izpolniti in, upamo, celo preseči načrtovano število potnikov ob koncu leta, ko naj bi jih oskrbeli 880.000. Fraport Slovenija v visoko poletno sezono vstopa operativno dobro pripravljen. Naše službe nam je uspelo okrepiti za potrebe povečanega prometa,”  je pojasnila dr. Babett Stapel.

Mreža letov ljubljanskega letališča je bila nedavno okrepljena z dodatnimi rednimi povezavami, ponudba čarterskih letov pa je ob nastopu šolskih počitnic v polnem zamahu. V poletnem voznem redu lete na  19 destinacij ponuja 15 rednih prevoznikov:

  • Air France  dvakrat dnevno v  Pariz,
  • Air Montenegro  dvakrat tedensko v  Podgorico  in štirikrat tedensko v  Tivat  (izmenjajoči povezavi),
  • Air Serbia  enajstkrat tedensko v  Beograd  in dvakrat tedensko v  Niš,
  • Brussels Airlines  petkrat tedensko v  Bruselj,
  • British Airways  petkrat tedensko v  London, Heathrow,
  • easyJet  petkrat tedensko v  London, Gatwick,
  • flydubai  petkrat tedensko v  Dubaj,
  • Israir Airlines  dvakrat tedensko v  Tel Aviv,
  • LOT Polish Airlines  osemkrat tedensko v  Varšavo,
  • Lufthansa  dvakrat dnevno v  Frankfurt  in dnevno v  München,
  • Swiss International Airlines  dnevno v  Zürich,
  • Transavia  štirikrat tedensko v  Amsterdam,
  • Transavia France  dvakrat tedensko v  Pariz, Orly,
  • Turkish Airlines  desetkrat tedensko v  Istanbul,
  • Wizz Air  dvakrat tedensko v Bruselj, Charleroi in trikrat tedensko v  London, Luton.
Večja izbira počitniških destinacij s čarterskimi leti

Ponudba čarterskih letov bo počitnikarjem omogočila večjo izbiro destinacij kot lani. V poletnih mesecih bodo v ponudbi turističnih agencij, ki organizirajo čarterje z ljubljanskega letališča, najbolj priljubljene destinacije v  Turčiji, Španiji, Egiptu in na številnih grških otokih. Potnikom je v letošnjem letu  z direktnimi čarterskimi leti skupaj na voljo kar 16 držav  - poleg omenjenih še Albanija, Azori, Islandija, Italija, Jordanija, Latvija, Malta, Črna gora, Nizozemska, Portugalska, Škotska, Tunizija in Zanzibar.

e.jpg

 

Na letališče pravočasno in dobro pripravljeni                    

V poletnih mesecih bo promet na ljubljanskem letališču živahen. Da bi tudi sami pripomogli k čim bolj učinkoviti oskrbi, svetujemo, da potniki na letališče pridejo pravočasno in dobro pripravljeni. Priporočamo, da prispejo vsaj dve uri pred letom, da si v naprej priskrbijo vse potrebne potovalne dokumente, so pozorni na zahteve glede veljavnosti teh in imajo pripravljena dokazila o izpolnjevanju vstopnih pogojev za destinacije, kamor so namenjeni.

Kontakt

Korporativno komuniciranje
PR@fraport-slovenija.si +38642061103