Na ljubljanskem letališču pristal milijonti potnik

Zg. Brnik, 6. 10. 2023 -  Danes so na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pozdravili milijontega potnika. Pripotoval je iz Istanbula, z jutranjim letom prevoznika Turkish Airlines. Ob močno okrepljeni mreži letov v poletnem voznem redu – ponudba letov 19 rednih prevoznikov na 23 destinacij, in rastočem povpraševanju so milijon potnikov letos našteli prej kot napovedano. Tudi zimski vozni red, ki stopi v veljavo konec oktobra, bo v primerjavi z lanskim bogatejši, zato pričakujejo, da bodo do konca leta oskrbeli več kot 1,2 milijona potnikov. Od nedavnega so na voljo leti v Luksemburg in Skopje, v poletnem voznem redu, maja 2024 pa bo prvič vzpostavljena povezava v Rigo.  

V petek, 6. oktobra so na ljubljanskem letališču oskrbeli milijontega potnika. Ob izkrcanju z letala, ki je na Brnik priletelo iz Istanbula, ga je pričakalo prijetno presenečenje – polet za dve osebi na destinacijo po izbiri v mreži letov Turkish Airlines. Na letu, s pomočjo katerega se je število letos oskrbljenih potnikov povzpelo čez milijon, je v Slovenijo prispelo 165 potnikov.

FRAPORT_MILIJON-2342__ScaleMaxWidthWzEzNzBd.jpg

 

Promet na ljubljanskem letališču v letošnjem letu okreva dobro in celo malenkost bolje od napovedi. Letalski prevozniki so ob rastočem povpraševanju v poletni sezoni okrepili nabor destinacij in pogostost letov do pomembnih letalskih vozlišč, prek katerih je zagotovljena povezljivost s celim svetom. Najbolj sveža dopolnitev ponudbe letov 19 prevoznikov na 23 destinacij sta povezavi Luxaira v Luksemburg in Wizz Aira v Skopje. V vrhuncu poletne sezone je bilo na rednih povezavah na voljo skoraj 20% več letalskih sedežev kot lani v enakem obdobju, število letov je bilo večje za 25%. Povezave, ki bodo po številu potnikov že letos okrevale na raven izpred pandemije so: Beograd, Bruselj, Istanbul, Pariz, Tel Aviv, Varšava in Zürich. Fraport Slovenija pričakuje, da bodo kmalu sledile tudi Frankfurt, München, Niš in Skopje.

Zemljevid-destinacij-poletje-2023_SI__ScaleMaxWidthWzEzNzBd.jpg

 

»Prelomnica milijontega potnika je po štirih letih spet dosežena, zato je danes za ljubljansko letališče res izjemen dan. Z okrevanjem prometa smo zadovoljni, do konca leta bomo našteli celo več kot napovedanih 1,2 milijona potnikov. Iz sezone v sezono ponudba letov raste – od nedavnega sta na voljo povezavi v Luksemburg in Skopje, veselimo pa se že novosti, ki prihaja maja 2024, ko bo airBaltic predstavil lete v Rigo. Hvaležni smo za partnerstva s prevozniki, ki omogočajo, da je mreža letov z Letališča Ljubljana privlačna in vedno bolj pestra ter da smo izbira takšnega števila potnikov,«  je ob doseženem milijontem potniku povedal  Janez Krašnja, vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija.

Poletni vozni red velja še do 28. oktobra 2023, nato bo nastopil zimski, ki bo v primerjavi z lanskim ponudil bogatejšo mrežo letov. Po pričakovanjih bo 15 prevoznikov ponujalo povezave z 18 destinacijami. Nedavno uvedeni leti Luxaira v Luksemburg in Wizz Aira v Skopje bodo potnikom na voljo tudi cel zimski vozni red. Letenje na londonski Heathrow iz poletne v zimsko sezono prvič podaljšuje British Airways. Transavia bo ohranila poleti vrnjeno povezavo v Amsterdam, prevoznik GP Airlines pa spomladi predstavljeno povezavo v Prištino. Lufthansa bo po napovedih ohranila frekvence letenja iz zimske sezone 2022, torej enkrat dnevno v München, a bo na tej liniji ponudila za 30% večje število sedežev, in dvakrat dnevno v Frankfurt, kamor bodo na voljo tudi priročni zgodnji jutranji leti. Pogostost letov bosta povečala prevoznika Turkish Airlines, v Istanbul in Swiss, v Zürich. Znana je tudi že prva novost za naslednji poletni vozni red - maja 2024 bo prevoznik airBaltic predstavil novo povezavo v Rigo.

V obdobju od januarja do konca septembra je prek ljubljanskega letališča v javnem prometu potovalo več kot 972 tisoč potnikov, kar je skoraj 30 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani.

Kontakt

Korporativno komuniciranje
PR@fraport-slovenija.si +38642061103