Na parkirišču P1 odprt polnilni park za hitro in enostavno polnjenje električnih vozil

Zg. Brnik, 6. 10. 2023 -  Skupina Petrol in Fraport Slovenija sta na ljubljanskem letališču na parkirišču P1 v neposredni bližini potniškega terminala odprla polnilni park s štirimi e-polnilnicami, ki naenkrat lahko zagotovijo energijo za osem električnih vozil. Polnilnice so bile postavljene v okviru evropskega projekta MULTI-E, katerega glavni cilj je med drugim tudi razvoj storitev mobilnosti in polnilne infrastrukture za električna vozila. S tem projektom Petrol in Fraport Slovenija dokazujeta izpolnjevanje lastne vizije in poslanstva k razogljičenju družbe ter k zeleni prihodnosti.      

Hitro, priročno in enostavno polnjenje so želje vseh voznikov električnih vozil. Dostopna in razvejana infrastruktura e-polnilnic pa ne vpliva samo na odlično uporabniško izkušnjo voznikov, ki so že danes del trajnostne mobilnosti, ampak vpliva tudi na to, da se bo trend naraščanja števila električnih vozil nadaljeval tudi v prihodnje.     

Zato sta  skupina Petrol in Fraport Slovenija v okviru evropskega projekta MULTI-E združili moči ter omogočili brezskrbno in priročno polnjenje e-vozil odslej tudi na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Skupaj sta na odprtem parkirišču P1 v neposredni bližini terminala A postavili tri javne AC (22 kW) polnilnice s šestimi polnilnimi mesti in javno ultra hitro polnilnico (150 kW na polnilnico) z dvema priključkoma. Polnilni park so postavili tudi z mislijo na prihodnost, zato je ta obenem pripravljen še na nadaljnjo širitev, in sicer z dodatnimi tremi 22 kW polnilnicami in eno ultra hitro polnilnico, kar bi prineslo energijo še za dodatnih osem električnih vozil. Nova lokacija polnilnega parka bo zagotovo pogosta postojanka vseh lastnikov e-vozil, prav tako pa jih bodo koristili vozniki e-taksijev in e-vozil v souporabi, v bodoče pa tudi e-shuttle prevozov. 

Petrol-polnilnica-5.jpg

Petrol

Ogljično nevtralno letališče do leta 2045


Fraport Slovenija sistematično pristopa k zmanjševanju ogljičnega odtisa njegovih aktivnosti. Z novo strategijo je cilj, da Letališče Ljubljana, s katerim upravlja, postane ogljično nevtralno letališče do leta 2045. Med aktivnostmi, ki bodo pomagale pri uresničitvi tega cilja so postopna elektrifikacija vozil in tehničnih sredstev za oskrbo letal, prehod na LED razsvetljavo na manevrskih površinah letališča in povečevanje deleža obnovljivih virov energije. Te dopolnjuje tudi spodbujanje k trajnostnim oblikam cestnega prevoza na letališče – z e-vozili v souporabi in lastnimi e-vozili. Z novim polnilnim parkom s priročnimi e-polnilnicami, postavljenim v sodelovanju s skupino Petrol, znatno povečujemo letališko infrastrukturo za uporabnike električnih vozil. Ob obstoječih dveh polnilnih mestih v parkirni hiši je tako zdaj na voljo kar osem e-polnilnic na odprtem parkirišču P1 v neposredni bližini novega potniškega terminala A.  


»Z obogatitvijo ponudbe polnilne infrastrukture za električna vozila letališče odgovarja na naraščajoč trend uporabnikov trajnostne mobilnosti. Nadgrajujemo tudi naša prizadevanja v smeri razogljičenja letališča, ki je načrtovano do leta 2045. V partnerstvu s Petrolom zdaj našim potnikom ponujamo polnilni park za hitro in priročno polnjenje električnih vozil z osmimi mesti ter tako pomembno nadgrajujemo ponudbo letališkega parkiranja. Storitev bo tako   zaokrožila odlično izkušnjo potnikov, ki izberejo zeleno obliko prevoza na letališče,« je ob odprtju letališkega polnilnega parka za električna vozila povedala Urška Binter, vodja komercialnih storitev v Fraportu Slovenija.

Petrol-polnilnica-8.jpg

Petrol

Prva izbira na poti, tudi ko gre za nove oblike mobilnosti

S strategijo do leta 2025 se je Petrol zavezal k odločni energetski tranziciji, s katero želi soustvarjati zeleno prihodnost. Tudi, ko gre za nove oblike mobilnosti, saj želijo ostati prva izbira na poti. Razvoj novih rešitev na področju e-mobilnosti in storitev mobilnosti predstavlja pomemben steber Petrolovega trajnostnega in inovativnega poslovanja, kjer se osredotočajo na polnilno infrastrukturo in storitve mobilnosti.  

»V Petrolu si že dlje časa prizadevamo, da tudi s širjenjem polnilne infrastrukture izboljšujemo uporabniško izkušnjo in se tako dodatno pozicioniramo kot najbolj celovit ponudnik trajnostne mobilnosti v regiji. Tako se lahko danes pohvalimo, da v naši mreži, razširjeni po celotni jugovzhodni regiji, upravljamo 476 e-polnilnic, največ v Sloveniji in na Hrvaškem, pa tudi v Srbiji in Črni gori. Načrtujemo pa še nadaljnjo širitev. Več kot 40 e-polnilnic, od običajnih do ultra hitrih, je bilo postavljenih v okviru projekta MULTI-E. Naš razvoj polnilne infrastrukture sloni na ključnih partnerstvih in eno od teh je tudi partnerstvo s Fraport Slovenije, s katerim smo postavili ta polnilni park. Poleg ljubljanskega letališča smo v okviru projekta MULTI-E polnilnice doslej skupaj s partnerji postavili še v Ljubljani, Mariboru in Kopru. V skladu s projektom in našo strategijo, pa tudi izven naših meja, v Zagrebu, Reki, Zadru, Šibeniku in Splitu. Do konca projekta želimo postaviti še dodatnih več kot 40 e-polnilnic in s tem slediti naši zastavljeni viziji - postati integriran partner v energetski tranziciji z odlično uporabniško izkušnjo,«  je ob odprtju povedal  Robert Surina, izvršni direktor področja Proizvodnja energije, energetske rešitve in mobilnosti. 

Petrol polnilnica-4.jpg

Petrol

Polnjenje e-vozil z aplikacijo OneCharge    


Polnjenje električnih vozil na Petrolovih e-polnilnicah je mogoče tudi z uporabo mobilne aplikacije OneCharge ali z uporabo spletne aplikacije, ki je na voljo na: www.onecharge.eu. V aplikaciji in na spletni strani OneCharge ter na Petrolovi spletni strani so uporabnikom na voljo informacije o vseh Petrolovih polnilnicah (tip priključka, moč polnjenja, zasedenost, cenik).  
Petrol preko partnerske mreže in s storitvijo gostovanja omogoča brezskrbno čezmejno vožnjo in polnjenje električnih vozil na polnilni infrastrukturi tudi tujim uporabnikom, kar pomeni, da lahko vozniki e-vozil v svojih aplikacijah vidijo tudi nov polnilni park ob glavni železniški postaji v Ljubljani.  Uporabniki aplikacije OneCharge in spletne verzije www.OneCharge.eu pa lahko na poti v tujino poiščejo in uporabljajo polnilnice Petrolovih partnerjev. 

Več informacij o celovitih rešitvah mobilnosti za posameznike in podjetja je na voljo na Petrolovi spletni strani  www.petrol.si/mobilnost     

O projektu MULTI-E   


Evropski projekt MULTI-E, ki se je začel maja 2018, ima za cilj elektrifikacijo javnega potniškega prometa v Kopru in Mariboru, razvoj storitev mobilnosti ter razvoj polnilne infrastrukture za električna vozila v Sloveniji, na Hrvaškem in na Slovaškem.    

Do zaključka projekta, konec leta 2024, si partnerji v konzorciju prizadevajo za nadgradnjo storitev javnega prevoza s prehodom na čisto gorivo kot ključni element postopnega opuščanja vozil na konvencionalna goriva v mestih do leta 2050. To želijo doseči z delno elektrifikacijo javnega potniškega prometa v Kopru in v Mariboru, ter medmestnega prometa iz Ljubljane. Uvesti si želijo nove storitve, ki bi nudile inovativne možnosti prevoza brez emisij prek e-carsharinga, e-taksija in drugih storitev, ter pametne tehnologije, ki združujejo več storitev čiste mobilnosti v platforme za javno souporabo, e-taxi in upravljanje s flotami. Predvsem pa je fokus na širitvi mreže polnilne infrastrukture za električna vozila in vozila na stisnjen zemeljski plin v mestih in na avtocestah.   

Poleg družbe Petrol v projektu med drugim sodelujejo še Petrol d.o.o., Zagreb, Atet, NOMAGO Storitve mobilnosti in potovanj d.o.o., Arriva, družba za prevoz potnikov, d.o.o. ter mestne občine Koper, Celje in Maribor. Projekt se sofinancira iz Inštrumentov za povezovanje Evrope (CEF; CINEA).  

*Izjava o omejitvi odgovornosti:

Za vsebino te objave sta izključno odgovorna Petrol d.d., Ljubljana in Fraport Slovenija in ne odraža nujno mnenja Evropske unije.

Kontakt

Korporativno komuniciranje
PR@fraport-slovenija.si +38642061103