Povezljivost vse večja, nekatere letalske povezave po številu potnikov že okrevale na raven iz leta 2019

Zg. Brnik, 19. 5. 2023 -  Mreža poletov z ljubljanskega letališča je v poletnem voznem redu 2023 okrepljena – 18 prevoznikov ponuja povezave na 22 destinacij, v vrhuncu sezone bo na voljo več kot 130 letov na teden. Povezljivost izboljšujejo pogostejši leti do pomembnih vozlišč, ponudba destinacij je obogatena z vrnjenimi povezavami. Prevoznik Aegean Airlines junija vzpostavlja lete v Atene, Wizz Air bo septembra predstavil novo povezavo v Skopje. V obdobju od januarja do aprila je bila zabeležena 51-odstotna rast potnikov. Ob povečanem povpraševanju nekatere povezave že dosegajo ravni prepeljanih potnikov v letu 2019.

Ponudba letov z ljubljanskega letališča je od nedavnega dopolnjena z vrnjeno sezonsko povezavo v Tel Aviv, ki jo do petkrat tedensko zagotavljajo prevozniki Israir Airlines, El Al in Sundor. Od aprila so ponovno na voljo leti nizkostroškovnika Transavia France na pariški Orly in Finnaira v Helsinke. Prevoznik Air Montenegro bo v juniju vrnil sezonske lete v Tivat. V poletnem voznem redu se bosta zvrstili še dve novosti. Aegean Airlines 6. junija vzpostavlja redne lete v Atene, ki bodo na voljo dvakrat na teden, in sicer ob torkih in petkih. Nizkostrošovnik Wizz Air je včeraj napovedal, da bo vzpostavil povezavo v Skopje. V Makedonijo bo letel od 27. septembra naprej, trikrat na teden, vsak torek, četrtek in soboto. Novi leti bodo dobrodošla dopolnitev letalskih povezav z ljubljanskega letališča na Balkan, za vse segmente potnikov – turistične, poslovne in etnični promet.         

S pogostejšimi leti na pomembna vozlišča se izboljšujejo možnosti letenja na vse konce sveta. Lufthansa je okrepila letenje v Frankfurt, kamor so leti na voljo trikrat na dan, tudi v zgodnjih jutranjih urah. Pogostejši leti so v poletnem voznem redu na voljo še v Istanbul, Pariz, Varšavo in Bruselj.

Povezave v poletnem voznem redu 2023

Fraport lokacije zemljevid3

swiss air

Podrobnejši vozni red je na voljo  tukaj.

Skupaj bo v poletnem voznem redu potnikom na voljo  22 rednih letalskih povezav z 18 prevozniki, in sicer s spodnjimi frekvencami letov:

 • Air Serbia  dvakrat dnevno v  Beograd  in dvakrat tedensko v  Niš,
 • Aegean Airlines  dvakrat tedensko v  Atene,
 • Brussels Airlines  šestkrat tedensko v  Bruselj,
 • flydubai  štirikrat tedensko  Dubaj,
 • Finnair  štirikrat tedensko v  Helsinke,
 • Lufthansa  trikrat dnevno v  Frankfurt  in dnevno v  München,
 • Turkish Airlines  do dvakrat dnevno v  Istanbul,
 • easyJet  do šestkrat tedensko v  London, Gatwick,
 • British Airways  šestkrat tedensko na  London Heathrow,
 • Wizz Air  trikrat tedensko v  London, Luton  in trikrat tedensko v  Skopje,
 • Transavia  do štirikrat tedensko v  Amsterdam,
 • Transavia  France  dvakrat tedensko v  Pariz, Orly,
 • Air France  enajstkrat tedensko v  Pariz,Israir/El Al/Sundor  do petkrat tedensko v  Tel Aviv,
 • Air Montenegro  trikrat tedensko v  Podgorico  in  štirikrat tedensko v  Tivat  (izmenjujoči se povezavi),
 • LOT Polish Airlines  devetkrat tedensko v  Varšavo,
 • SWISS Airlines  devetkrat tedensko v  Zürich  in
 • GP Aviation  dvakrat tedensko v  Prištino.  

Od januarja do aprila 51-odstotna rast potnikov

V aprilu je prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana potovalo več kot 95.000 potnikov, dobrih 36 odstotkov več kot lani v tem mesecu. V obdobju od januarja do aprila 2023 je bila zabeležena 51-odstotna rast števila potnikov glede na primerljivo obdobje lani. Pričakovati je nadaljevanje rasti prometa, v maju bo število potnikov po ocenah preseglo 100.000.

Nekatere povezave že okrevale na ravni potnikov iz 2019

Čeprav skupno promet glede na predkoronsko obdobje še zaostaja, je na nekaterih povezavah število potnikov že preseglo tisto iz leta 2019, in sicer na letih v Istanbul, Pariz, Beograd in Varšavo. Pričakovati je, da bo ob vse pogostejših letih na raven iz 2019 kmalu popolnoma okrevalo tudi število potnikov v Bruselj, Zürich in Frankfurt.

Fraport_1_50__ScaleMaxWidthWzEzNzBd.jpg

 

»Pred vrhuncem poletne sezone so redni prevozniki okrepili mrežo letov z dodatnimi frekvencami in vrnjenimi povezavami. Ob rastočem povpraševanju smo od januarja do aprila zabeležili 51-odstotkov več potnikov kot lani v primerljivem obdobju. V naslednjih mesecih pričakujemo nadaljevanje rasti, že v maju bomo po ocenah presegli 100.000 oskrbljenih potnikov. Še posebej spodbudno je okrevanje nekaterih povezav, saj že presegajo ravni števila potnikov iz leta 2019. To so Istanbul, Pariz, Beograd in Varšava. Popolnemu okrevanju po številu potnikov se približujejo tudi povezave v Bruselj, Zürich in Frankfurt,«  je dejala  poslovodna direktorica Fraporta Slovenija, dr. Babett Stapel.  

Pestra ponudba čarterskih letov

V prihajajočih mesecih bo k pestremu prometu prispevala tudi bogata ponudba čarterskih letov na počitniške destinacije, predvsem po Sredozemlju. Med njimi bodo najbolj priljubljene destinacije  na  devetih grških otokih, v Egiptu, Turčiji in Španiji. Organizirana potovanja pod okriljem turističnih  agencij bodo v nadaljevanju leta postregla tudi z leti  na  Malto, na  Madeiro, Azore in v Porto, Islandijo, Zelenortske otoke, v Barcelono, Seviljo, Malago, na Palma de Mallorco, Lurd, Split, Tivat, Tenerife, v Tunizijo, Jordanijo, na Nizozemsko, v Rigo, Palermo, Maroko, Manchester, Köln in Rovaniemi.

balearic-dream-gefd045398_1920dddd__ScaleMaxWidthWzEzNzBd.jpg

 

Kontakt

Korporativno komuniciranje
PR@fraport-slovenija.si +38642061103